Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2008 21:47 - Приказка за лека нощ
Автор: martito Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3866 Коментари: 16 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Имало едно време...

   (Нали така започват  приказките -  винаги с „имало” и винаги „едно”, а не две, и винаги „време”, а не коте или кошче за боклук) Та :

  Имало едно време една спяща Убавица. Сигурно се питате защо точно Убавица – ами, защото напоследък се навъдиха много красавици и хубавици в приказките, а убавици – нито една. Тук му е мястото да отбележа, че нашата героиня нямала нищо общо с онази спяща красавица от ... спомняте си коя приказка.

  Убавицата не била принцеса, нито пък падал трендафил от устата й , когато се усмихне; леля й не била вълшебница и не можела по никакъв начин да превърне тиква в каляска. В нея не бил влюбен нито принц, нито звяр, нито великан, нито келеш. Когата се родила, не дошла нито една фея или орисница да я дари. Получила само онова, което й завещали прабабите, баба й и майка й. Но ако си мислите, че те са й завещали Али Баба и четиридесетте разбойника, вълшебната лампа на Аладин или кибрита на малката кибритопродавачка – много се лъжете. Дори не й бяха оставили магазинчето с две полички на Джани Родари!

  А в интерес на истината и в интерес на самата приказка на Убавицата и през ум не й минавало какво й е завещано и къде да го намери. Но макар и Убавица, тя никак не била глупава – купила си железни обуща и претърсила девет планини. Когато стигнала десетата планина обаче, разбрала, че това всъщност е първата - нямало десета. Силно разочарована и изтощена от дълото търсене, Убавицата решила да си почине. Дървото, под което заспала било ябълково, но ябълка не паднала върху главата й, защото трябвало да падне върху главата на Нютон, а Нютон не живеел в „имало едно време...”. И легнала тя и заспала като Крали Марко в оная пещера, където със сигурност и сега спи. Преди това тя не се бе убола на вретено и следователно нямало да я събуди никакъв принц с целувка. Но дори и това вече изобщо не я интересувало. Присънил й се самият сън. Това обаче никак не учудило Убавицата, но я изумили думите му  -„Аз съм твоето завещание!”. Не пари, не късмет, а сън да ти завещаят – що за подигравка! От яд Убавицата чак се събудила, чудейки се как да се отърве от проклетия си сън. Сънят, като си дал сметка какво го очаква , проявил цялата си изобретателност и магия, за да постигне обратния ефект. За секунди се превърнал в нежен и услужлив утешител, безценен и грижовен закрилник. Прегърнал Убавицата и й показал своята страна на чудесата . Убавицата разбрала, че можела да има всичко. Щастието и блаженството й нямали да имат край!..

  И тук би трябвала да завърша приказката си. Но понеже това не е обикновена приказка, а и вие още не сте заспали, ще я продължа. Та:

  Убавицата била безкрайно щастлива и сигурно щяла да бъде на седмото небе до края на живота си, ако не се беше заразила с най-страшната за нея болест – безсънието. И това безсъние така здраво я приклещило, че й се завивало свят и започвала да се удря наляво-надясно, да се препъва и да пада и при най-малкото стъпване накриво.Чувствала се като изпаднал в тежка ситуация Батман без Робин. И точно, когато си мислела, че повече не може да издържи на нечовешките мъчения, по пътя се задал Тошко Африкански. Щом съзрял Убавицата, той веднага се влюбил в нея. Но и сега съдбата не била благосклонна към нея. Изневиделица, с възможно най-ужасяващия си кикот, се появила баба Яга и натъпкала в устата на нашата Убавица една червена ябълка.  Разбира се героинята ни веднага изпаднала в дълбока кома. Влюбеният Тошко Африкански се повъртял, повъртял, но като разбрал, че не може да съживи Убавицата, си тръгнал. Не се появили и седемте джуджета, защото точно в този момент на гости им била Снежанка. Не се появил и Незнаен юнак, нито Синдбад, нито дори Квазимодо.

  Така, нито жива, нито мъртва нашата Убавица изкарала няколко дълги години. И кой знае колко още щяла да лежи, ако не я бе  забелязал Супермен, докато си правел сутрешния полет. Той веднага я отвел в спешното отделение на татко Карло, където дежурният лекар доктор Ох, Боли й направил изкуствено дишане, интубация, няколко операции, дори сърдечен масаж.. Разбира се тя не се събудила дори и след безумния лай на Артемон и жалната песен на Арлекин. Не помогнали и Бременските музиканти, и викането в ушите й, и байганьовското сърбане на кафе... Но след като използвали отварата на галите, Убавицата направо скочила. Само че толкова силно скочила, че паднала в цветната река от приказката за Златното момиче. И сигурно щяла да се удави, ако не й бе помогнал цар Дроздроброд, преоблечен като просяк. И точно когато Убавицата се канела да му благодари, се появила Кума Лиса и й казала, че царският син разгласил в цялото царство, че ще се ожени за онази девойка, на която й станат чизмите на котарака в чизми. Хукнала наш`та Убавица, забравила и цар, и Дроздробрад, и „Благодаря”.

   По-бързо и от малкия Мук стигнала до царските двери, но колкото и да викала „Сезам, отвори се!”, никой не откликнал на думите й. Разплакала се Убавицата – все на нея й се случвало така!

(И вие да бяхте на нейното място, и вие щяхте да се разплачете.) Но за зла орис тогава на пост бил Оловният войник, който най-грубо я изпъдил в дън горите тилилейски. Там, в средата на миризливото си блато, живеел Шрек, който никак не се зарадвал на неканената гостенка и я предал в ръцете на баба Цоцолана. След приличния тупаник на Убавицата й дошъл акълът в главата  и тя разбрала, че виновникът за всичките й нещастия било копчето за сън на Валери Петров. Потвърдили го Хари Потър и костенурките нинджа, а отстрани съчувствено поклащали глава Стюард Литъл и Ласи.

  Убавицата не му мислила много и решила да се удави. Тръгнала да търси мост – тук мост, там мост – нямало и нямало! Не се бил родил още Кольо Фичето.

„Пфу бре,” си казала тя – „В тая приказка човек даже не може и да се удави”. Тогава насреща й застанал рибарят и я посъветвал да хване златната рибка. Хвърла тя въдицата, но Грозното патенце постоянно й мътело водата, а дяволчето Фют допълнително я разсейвал. След няколко часа тя все още не бе хванала златната рибка и решила да се откаже. Отказала се и от давенето, но категорично решила да поиска съвет как да живее занапред от цар Лъв. Царят Лъв не бил в много добро настроение и й се сопнал: „Ти да не мислиш, че аз съм Светлина!”. И не само това, но дори й изръмжал. От страх  Убавицата паднала чак на долната земя, където я посрещнал по дрехите Хитър Петър, но като видял колко й е акъла я пратил при при Кумчо Вълчо заедно да ловят риба от  замръзналата река. По пътя Убавицата видяла един белобрад старец, които се взирал в пресичащата пътя върволица от пуйки. „Защо ги гледаш?” – попитала убавицата. „Чакам да минат пуйките.” – отговорил й той. „И от кога чакаш така?” – попитала пак Убавицата. „Откакто се помня.” Огледала се Убавицата ни – нямало как, и тя трябвало да изчака пуйките, иначе как да продължи пътя си. А пуйките сякаш край нямали – една, втора, трета, четвърта, пета, шеста....

  Хмммм, май вече заспахте. Айде лека нощ засега, а другия път ще ви разкажа как Убавицата се справила с пуйките... И сладки сънища...



Тагове:   нощ,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. net - ха ха
09.09.2008 22:19
от къде ги събра толкова приказни герой
Но вмъкни Незнайко от слънчения град и Карлсон които живее на покрива заедно с Пипи дългото чорапче, а на помощ да им доиде Василиса прекрасна и Червената шапчица, и Емил от Льонеберя
цитирай
2. martito - net,
09.09.2008 22:23
Амиииииииии, как да кажа - права си - ще ги включа:)))))))))))))))) Нали все пак ще има и продължение.
Поздрави!
цитирай
3. анонимен - soso
10.09.2008 00:36
(((((:Ne zabravqi i Meri Popinz.
цитирай
4. martito - soso,
10.09.2008 08:09
И Мери Попинс вече е в списъка, и онзи не знам дали си го спомняте, но мой много любим г-н Тао с онази вълшебна шапка:)
цитирай
5. анонимен - Аз пък видях оригиналния лунапарк от
10.09.2008 10:49
"Призраци под виенското колело".
цитирай
6. obla4na - :-)
10.09.2008 11:18
Една пуйка, две пуйки, три пу.... На работа съм, по дяволите, не мога да си позволя да броя нататък!!! А и след тази приказка така съм се ококорила, че едва ли броенето ще доведе до нещо сериозно!
цитирай
7. martito - bale,
10.09.2008 11:18
какво ли не вижда човек, а? :)
цитирай
8. martito - obla4na,
10.09.2008 11:22
Един съвет - не ги брой!;)))
А това за ококорването малко ме притесни - все пак приказката е за лека нощ...
;)))
Лек ден... и лека работа!
цитирай
9. net - виждаш ли, че се харесва. Явно вс...
10.09.2008 15:27
виждаш ли, че се харесва.
Явно всички имаме нужда от нещо свежо, нетипично, нещо, което да ни измъкне от скуката, от ежедневието. И дори с тъжна усмивка да ни върне в детството.
А за героите- няма ни мен и теб - "златната ябълка" и "неродена мома". А и юнакът що бозал .. години. Но за него не пиши, че нещо юнаците ,които все бозаят, станаха доста.
цитирай
10. анонимен - Уф,
10.09.2008 15:52
и аз откакто се помня все пуйки броя, ама нейсе. Ей да доразкажеш, че мразя да свършва на най-интересното (за каквото и да става въпрос). :)))
цитирай
11. martito - net,
10.09.2008 15:57
Отново имаш право! А ти и аз сме герои , ама от други приказки, а юнаците.... юнаците са все с накривени калпаци и никак, ама никак не ги бива в юначеството :)))) и не си заслужава дори да се споменава за тях ;)
цитирай
12. martito - simpleman,
10.09.2008 16:01
:))))) Пуйките са си пуйки, колкото и да ги броиш:) Аз лично ги предпочитам печени :)))
А за доразказването - обещавам да доразкажа - а ти обещай, че няма да заспиваш преди края на приказката;)
Поздрави!
цитирай
13. cindy - Хмммммм..............
11.09.2008 12:33
Отначало много ми хареса - до момента, където казваш че трябваше да сърши много се забавлявах. :)
Ама трябваше там да я свършиш - после да пишеш - Очаквайте продължение.. или To be continued... или квото си искаш и продължението - в друг пост.

Защото аз не заспах, ами се скролнах надолу, много ми дойде. :) Да не се обидиш, казвам го с най-добри чувства :))))))
цитирай
14. martito - cindy,
11.09.2008 13:00
Нали за това са коментарите - за да изразят лично мнение читателите - за какво да се сърдя аз :))
А защо не съм написла "очаквайте продължение" или нещо от сорта - защото аз съм авторът и аз решавам дали ще има продължение и изобщо как да свърши всичко :)
А и когато писах текста, си мислех как като малка баба ми ми разказваше приказки, преди да заспя и аз все не успявах да им чуя края :) А баба по Шехерезадски ми я доразказваше на следващата вечер и започваше нова ... :)
А и от теб и от никой друг не очаквам да заспи на този текст - та това си е пародия:))
Поздрави!
цитирай
15. cindy - Май се изразих сложно с това "продължение" -
11.09.2008 13:31
идеята ми беше че трябваше на две да го резнеш - има материал поне за два поста :)
Естествено че ти си авторът и си решаваш, но нали го пишеш, за да те четат. А ако не те интересува мнението на хората, твоя си работа.
Това за заспиването беше ирония, ясно че е пародия цялата работа, не си подценявай публиката :)
цитирай
16. martito - cindy,
11.09.2008 13:38
Ни най-малко подценявам публиката си, а още по-малко теб - та ти изрази различно мнение - аз оценявам това и то доста високо!!!
Усмихвай се повече!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martito
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2844384
Постинги: 327
Коментари: 10487
Гласове: 37662