Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2010 17:01 - Туризъм по селски
Автор: martito Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12085 Коментари: 48 Гласове:
-6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    - Имаш право, Лампе, що наистина да не дойда на село, малко селски туризъм да си направя, на селянките да се порадвам...
   Усмихна се угоднически Ламби, въпреки че очите му с кръв се напълниха,зъбите изскърцаха, а стиснатите му юмруци едва се удържаха да не цапардосат напудрената физиономийка на събеседника само зарад това "ЛамПе".
   А събеседникът беше Евдоки, братът на жена му. От съседното село беше, ма откак в града работа почна, голям гражданин изведнъж се извъди. Па откак и в края на името си едно Й добави и стана ЕвдокиЙ, и копче трудно можеш му каза. Ламби нямаше да бележи толкова на шурея си, ако той не се гражданееше толкоз и не го правеше прост Ламби, че и жена му. А това ЛамПи, с П, а не с Б, щото по книжовному било ламПа, а не ламБа , доливаше масло в огъня. На няколко пъти вече почваше Ламби попарка да дроби на шурея си, но зарад жена си се отказваше и мълчеше. Само погледът кръвнишки го издаваше.
   Ма сега жена му я нямаше - току че с влака я беше изпратил на санаториум. За месец. И, вярно, в целия тоз голям град баш на шурея си да се натъкне, Ламби не очакваше. И хич не се зарадва Ламби, ма хич. На разсеян се направи, загледа се към някаква витрина, че и гръб даже обърна на върволицата от хора. Наум се молеше Богу горещо ЕвдокиЙ да го не съзре, да го подмине, обещаваше, че повече няма да пуши тайно от жена си, и нямаше да си скрива по някое левче повече в пазвата за кръчмата на Тодора. Да, ама или Господ го беше дал в почивка, или беше оглушал за момента, но не му се размина на Ламби срещата с шурея, ни па поучителните му речи. Ама па, дет му се вика, всяко зло за добро – и Ламби тоя път не стоя като султанка-мълчанка, ми покани шурея си на село, гост да му е.
   - Предложението ти е добро, ЛамПе! Не си бил чак толкоз прост селянин, бе. Хич даже няма да ми се отрази зле малко селски туризъм, на селянията да се порадвам отблизо и аз...
   Ламби само му се усмихна през зъби, но такава физиономия докара на лице, гаче сам Господ го беше благословил и каза:
   - Ти да не мислиш, че на вятъра приказвам я! Ще си отживееш! Като цар ще си! Гаранция!
   - Че какво пък – зле няма да ми е да се поизтягам на селска сянка... - въодушевено размишляваше на глас Евдокий. – Още утре идвам!
   А на Ламби очите му като прожектори светнаха. Поотупа одобрително Евдокий по гърба и възторжено рече:
   - Тъй те искам, шуряк! Бегай багажа да гласиш, бегам и аз, че приготовленийца, туй-онуй да ти наприготвям... Ти кахър на душа си не слагай! Само ела - оттам насетне съм аз! Така ще се погрижа за теб, че цял живот няма да забравиш кога селски турист си бил!
   Зарадва се ЕвдокиЙ, заподскача щастливо към къщи, багажа си да стяга. Тъкмо се чудеше къде отпуската си да изкара и хоп! – сам Господ ЛамПи му прати, на селски туризъм да го кани. "Ама че е простак! – мислеше си ЕвдокиЙ – Абсолютен простак и селянин е тоя ЛамПи!" Представяше си едни безкрайно мързеливи дни, излежаване под сянката на някое дърво, слушане на птичи песни и ядене. Ядене на онези мазни селски баници, дето никъде ги няма из града, поляти със студена кайсиева ракийка...
  ЛамПи ще му прислужва, всички хора ще стичат при него умности да им приказва, момите на дрехите му градски ще се чудят, ще му се усмихват срамежливо, па ще го пресрещат те по пътя за чешмата селска и китките си в ръцете му ще тикат, тайно от майка и баща в постелята му сами ще влизат... Благодат, ех, благодат!...
   С тия сладки мисли заспа ЕвдокиЙ. И засънува как пристига на гарата, как цялото село се сбрало там, като за празник, с духовата музика, с цветя в ръце, крещейки името му. Момите портрети негови носят, блъскат се в навалицата да го целунат, прегърнат или барем да го докоснат, ма ЛамПе ги избутва, път прави на ЕвдокиЙ по червените килими към специално подготвения за него сарай, където готови да изпълняват желанията му го посрещат десетина красиви селски моми...

   Рано пристигна ЕвдокиЙ на гарата селска. А там жива душа се не види. Хеле по едно време каруца се зададе. ЛамПи! Най-после! Облак прах вдигна Ламби с каруцата, което накара ЕвдокиЙ да се закашля и да промърмори, че се забавил ЛамПи, че посрещането никак не му харесало, че турист бил и трябвало повече уважение да се прояви към него...
   - Малка засечка, шуряк, стана, ма ей сега го почваме туризма и уважението – каза успокоително и развеселено Ламби, разпрегна магарето и го върза под черницата да пасе и отчупи младичка и жилава клонка черница.
   - Заповядайте молим – рече Ламби с поклон, хвана здраво шурея си градски за ръка и го помъкна като магаре да го впряга. ЕвдокиЙ се опита да протестира нещо, ама Ламби веднага:
   - Такива са изискванията за селски туризъм, шуряк, първо трябва така един вид да се разпишеш, па после вече - казал съм ти - вечно ще го помниш туризЪма селски!
   И тъй като за начало и разписване в селския туризъм, Ламби обиколи два пъти селото с каруца, теглена от ЕвдокиЙ. Две седмици удържа ЕвдокиЙ селски турист да е и избяга от село. За тези две седмици Ламби цялото село с по две каруци дърва снабди, а турист ЕвдокиЙ и до днес види ли селянин, път му прави да мине.





Гласувай:
30



Следващ постинг
Предишен постинг

1. karambol5 - :))))))))))))))))))))))))))...
30.06.2010 17:08
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Хихихихихихихихихихихихихих
Ма ,а така да ! Браво на ЛамБи ! :)))))))))))))))))))))))))))
цитирай
2. martito - karambol5,
30.06.2010 17:10
:))))))))))) ЛамПи ли гледам си изписал? Турист селски ли искаш да ставаш и ти, м?;)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
3. анонимен - :)))
30.06.2010 17:17
Убава работа е туй селският туризъм, ма много често гражданите си тръгват с цицини, щото настъпват мотиката:))))
цитирай
4. martito - starbuck69,
30.06.2010 17:23
:)))))))))))))))) Па други от настъпани гребла световъртеж получават за кратко:)))))))))))))
Ма пък всички някак по-кротки стават ;))))))))))))))))))))
цитирай
5. karambol5 - Ауууууууу веднагически с поправям ...
30.06.2010 18:03
Ауууууууу веднагически с поправям ЛамБи :))))))))))
Ламби шма прощава :)))))))))))))
цитирай
6. martito - karambol5,
30.06.2010 18:11
Ща прощава, какво да те прави:)))))))))))) Па и магарчо доста се поолежал тия две седмици на туризъм, та...;)))))))))))))))))))))
цитирай
7. ronya - хъм, хъм...
30.06.2010 18:12
И Моята Височайша Особа имаше доста душеполегналото желание да се наслади на първобитните прелести на селския магаризъм, но след това сърцераздирателно историописание душата ми е хвърлена в раздвоение... Ще се наложи да мъдрувам умом, докато телом съм на бала на Кралицата довечера...
цитирай
8. martito - ronya,
30.06.2010 18:24
Истинска чест е за нас посещението на Вашата Височайша Особа:)))) И Ви заявяваме да не мъдрувате, а да се веселите на бала на кралицата - житието и страданието Евдокиево като турист селски е приключило:)))))))))))
цитирай
9. karambol5 - Ауууууу Кралицата дава бал :)))...
30.06.2010 18:33
Ауууууу Кралицата дава бал :)))))))) И ще има Ваши Височайши Особи :))))))
Аууууууууууууу вселба ще падне ,нищо ,че не сме канени :))))))))))))))))))))))
цитирай
10. martito - karambol5,
30.06.2010 18:46
:))))))))))))))))) Предлагаш да се натресем неканени на бала на кралицата? - дадено!:)))))))))))
цитирай
11. dorichela - ЛамБи му е еПал мамата с тоя туризъм, ...
30.06.2010 19:19
ЛамБи му е еПал мамата с тоя туризъм, хахаха :)
цитирай
12. martito - dorichela,
30.06.2010 19:29
:))))))))))))))))) Мчи май-май права ще излезеш:)))))))))
цитирай
13. newlogic - Мерцедес моя любов
30.06.2010 19:48
Много отдавна гледах един турски филм "Мерцедес, моя любов". Та героя се казваше Байрям и от много годин работи в Германия. Най-накрая събрал достатъчно пари и си купи Мерцедес, с който тръгна да се прибира към неговото село в Турция. И той като Евдокий си мечтаеше по път, че като се прибере в селото му, всички ще го посрещат с лонзунги, ще му се радват , ще го кичат с цветя. :)))
Ама не му потръгна на човека, защото много лоши неща се случиха по път, главно на колата :))
Докато пътуваше във ферибота се запозна с една мацка, която покани да слушат музика в Мерцедеса му. Като влезнаха, той си помисли, че му е в кърпа вързана и започна да и налита, ама жената му вкара два шамара на бързо и докато излизаше от колата удари вратата и я изкриви малко. И така се започна
Накрая преди да стигне селото му, катастрофира и от колата почти нищо не остана, а човечеца седнал до нея и плаче. :(
В такива моменти се чудиш дали да плачеш или да се смееш.
Но, както казваш Мартито, селският туризъм може да бъде опасен :))))
цитирай
14. karambol5 - Това с турския филм много ми хареса ...
30.06.2010 20:00
Това с турския филм много ми хареса :)))))
Красота !!! Наистна да се чудиш да се смееш ли или да плачеш :))))
И мдааа селският туризъм може да бъде опасен :))))
цитирай
15. martito - newlogic,
30.06.2010 20:01
Не съм го гледала тоя филм:))
А инак - за селския туризъм - бих казала, че може да бъде поучителен;)))))
цитирай
16. martito - karambol5,
30.06.2010 20:05
Е, де, сега, и ти - опасен бил... Хич даже не е опасен, само малко може би, ама...
Абе поучителен е! Пък!;))))))
цитирай
17. divna8 - Леле, Марти... откупувам идеята...:))))))))))))
30.06.2010 21:54
Как хубаво ще забогатеем с тоя селски туризъм!!!
Чужденците ще се изтрепят - кога са ги впрягали
като магарета :))))))
А на ЛамБи и теб - за патент ще си плащаме...
Я,тичайте в Патентното Ведомство да не ви
изпревари някой Марко Евдокиев или Евдокий Магаретов :):):)
цитирай
18. martito - divna8,
30.06.2010 22:06
:)))))))))))))))))))))))))))))))
Разсмя ме , divna8, страшно много ме разсмя:))))))))))
Тичаме вече да си птентоваме туризЪма селски;))))))))))))))
Весела вечер, divna8:))
цитирай
19. newlogic - Мисля, че малко сте закъсняли с п...
01.07.2010 01:58
Мисля, че малко сте закъсняли с патента. Селския туризъм отдавна съществува. :))))
Но хора като Евдокий съществуват, и то много :))
Спомнете си разказа Печената тиква :))))
цитирай
20. divna8 - newlogic, не сме закъснели, ама никак :))) "Впрягането на туристи в магарешки каручки е все още незаета ниша :)))))) В бранша съм, знам :):):)
01.07.2010 07:20
newlogic написа:
Мисля, че малко сте закъсняли с патента. Селския туризъм отдавна съществува. :))))
Но хора като Евдокий съществуват, и то много :))
Спомнете си разказа Печената тиква :))))

цитирай
21. martito - newlogic,
01.07.2010 07:27
Става въпрос за патентоване на атракцията турист, впрегнат в каручка:))
Виж и коментара на divna8:)
А че има много Евдокиевци... спор няма:))
цитирай
22. martito - divna8,
01.07.2010 07:29
Ей ся вече шса напИчелим:))))))))))
Добро утро и усмихнат ден, divna8:)
цитирай
23. divna8 - Тихомъльком, Мартичкооо, дан нъ чуйът душманте и конкиренциите... Шса напИчелим, па посли ш'му мислим! Ти таковата, пантентовай :)))))))))
01.07.2010 07:59
martito написа:
Ей ся вече шса напИчелим:))))))))))
Добро утро и усмихнат ден, divna8:)

цитирай
24. martito - divna8,
01.07.2010 08:03
:))))))))))))) Тихичка съм:))) Само под секрет ще ти кажа - мисля аз Ламби да патентовам, че без него туризЪма селски няма да е така атрактивен, па той идеи има - бол!;)))))))))))
цитирай
25. diso - Де е тоз ЕвдокиЙ?
01.07.2010 08:08
И на мене малко да докара:)
цитирай
26. martito - diso,
01.07.2010 08:18
:)))))) Спотайва се някъде, туристът му с турист, ма ще си покаже нослето де и тогава... дърва ще има за всички от сърце...;)))))))))))
цитирай
27. анонимен - и
01.07.2010 09:03
ЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ:)))))))))))))))
цитирай
28. razkazvachka - Я, следващия път като ме поканят за кръстница, познай как ще кръстя детето:
01.07.2010 09:08
ако е мъжко - Евдокий, а ако е моме - ЕвламБия:)))))

Много готин текст, ще го линкна за една дипломна работа по въпроса на туризъма...
цитирай
29. kotyopuh - :)))))))) Марти, ако ти трябва кочияш - вземи мен, а?! :)))))
01.07.2010 09:27
А котешката ми рода е много заинтересована - може да се возят в каручката, като допълнителна атракция...
Хайде, ОПАтентовай тоя ЛамБи, а Дивна мен отдавна ме е Пух-ОПАтентовала...
Мъркащо-гальовен поздрав от семейството и мен, мъъъррр,мъъъррррр, мъъъърррр...
:):):)
цитирай
30. martito - afrodit,
01.07.2010 10:06
И едно Д отпред и става - ДИЙЙЙЙЙЙЙЙЙ;))))))))))))
Лъчезарно усссмихнат ден:))
цитирай
31. martito - razkazvachka,
01.07.2010 10:10
Линквай:)))

А ЕвламБия е повече от готино име:))) Направо на Ламби ще е кръстено момето, та... ха дано моме е...:)))))))))))
Слънчево настроение, razkazvachka:))
цитирай
32. martito - kotyopuh,
01.07.2010 10:12
Ооо, сладък Котьо Пухкав, ти ще си на капрата, ти ще дърпаш юздите и ти ще посочваш по кой път да се мине:)))
Ламби до теб ще е, колкото да те гали:)))
Гушкане мъркащо с целувки за теб, Пухарче, и за цялото ти семейство от мен:))
цитирай
33. pilcho - Хахахахахахахахахахаха
01.07.2010 10:19
Излекува ми махмурлука с тоз туризъм :)))))))))))))
цитирай
34. martito - pilcho,
01.07.2010 10:29
Чудесно!:)))
Оттук насетне - само усмивки и слънчево настроение, без Намус Намръщов Махмурлуков;))))))))
цитирай
35. newlogic - martito and divna8
01.07.2010 10:34
Аз не съм разбрал какво имате в предвид :))))
Но в случая ако не греша, забавлението е било изцяло на "селяните", а не на "селския турист" :)))
Между другото, сега се сетих, аз съм виждал на живо как хора са "впрегнати" вместо магарета и орат. Може и това да включите към атракционите.
Успешен бизнес :))) Но не ме канете и аз да идвам ;)
цитирай
36. martito - newlogic,
01.07.2010 10:38
Е, недей така де - може пък да ти се прииска някой ден да поразпуснеш:)) Па и никой не е казал, че туризЪма селски е само теглене на каручка:)) Ще има и бой с петел, надкопаване, надкосене на сено.... ей такива подобни;))))))))))))
цитирай
37. rpatel - Хи-хи-хи! :-)) На това му се вика ...
01.07.2010 14:09
Хи-хи-хи! :-)) На това му се вика туризъм. :-))
цитирай
38. martito - rpatel,
01.07.2010 14:34
На туй амчи!:))))))))))))))))))
Слънчево настроение, rpatel:))
цитирай
39. newlogic - 36. martito
01.07.2010 18:18
Викайте ме когато започне да има надпиване и надяждане :) ха ха ха
Студена домашна ракийка, прясна салатка и печено агънце , под дебела сянка, на това аз му викам селски туризъм. :)) ама да не стане и мойто като с Евдокий :)
Иначе с удоволствие бих наблюдавал как другите се съзтезават в горе изброените съзтезания :)))
цитирай
40. martito - newlogic,
01.07.2010 19:36
:))))))))))))))))))
Добре де, няма ли да настинеш под дебелата сянка, няма ли корем да те заболи от толкоз хапване, па и студената домашна ракийка... ще пресипнеш, бре човек:)))
А трудът калява;)))))))))))))))))))))))
Инак и аз с удоволствие бих наблюдавала подобни състезания:)))
цитирай
41. ren - здрасти!
01.07.2010 20:26
че шурето, че шуринайката - спукал му гьона един вид...
:))
цитирай
42. martito - ren,
01.07.2010 20:38
Здравей!:))
Абе отворил му очите на ЕвдокиЙ, не му е спуквал Ламби никакъв гьон на никакви обуща;)))))))))))))
цитирай
43. newlogic - 40. martito
02.07.2010 00:32
:))) Никой не е казал, че ще прияждам и ще препивам :)
Нормално количество от всичко, за да е пълна насладата от "Селското първенство по прекопаване на нива с препятствия" :)
А дебелата сянка върши добра работа при 35 градуса :))) Пък и най-хубавата мома на селото да ти носи ракийката и салатката, ето това е първокласна почивка ;)
цитирай
44. martito - newlogic,
02.07.2010 07:43
:))))))))))))) Добре, добре - убеди ме:))) Остава и Ламби да убедиш и нямаш грижи;))))
цитирай
45. newlogic - 45. martito
02.07.2010 13:04
Ламби е лесен :)))) Той ще е твърде зает с организирането на съзтезанията. :))))
Няма да има време да се занимава с мен :))) Затова бързо ще склони да ми даде най-хубавата сянка наоколо , да организира чеверменце, да изстуди ракията и да насърчава момите от селото, да организират "кетеринга" :)))))))))))))))))
цитирай
46. kosara2008 - пухльо ниеден, на селска сянка ще си подремва, уау,:)))))))))))))
02.07.2010 18:07
пишман туризсъм го е налегнал и сега ко? теманета прай на всеки чиляк от село, тъй, тъй...пази боже сляпо да прогледа са рекли...какво като у градски дрей са се облекли...там , дий...пред каручката...:)))

не е сефте некой изоглавен да яде попарата на истинските люде;)
цитирай
47. martito - newlogic,
03.07.2010 11:20
:)))))))))))))))))))) Щом казваш, newlogic... аз не смея нищо да потвърждавам:)))))))))
цитирай
48. martito - kosara2008,
03.07.2010 11:22
Е, то нали всеки сам си дроби попарка и редно е сам да си я сърба, а не да тика паничката си пред други хора:))))
Усмихнато гушш, kosara2008:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martito
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2844216
Постинги: 327
Коментари: 10487
Гласове: 37662