Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2011 13:14 - Терзания по туршиено време
Автор: martito Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10154 Коментари: 38 Гласове:
27


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     - Абеее… какво да ти кажа, бай Дамяне, оплесках я, не знам как жена си в очите ще гледам...
    Тъй отговори Ламби на съседа си бай Дамян, без дори да го погледне. Сложил бе Ламби бурканчета туршийка да вари, подсмърчаше от време на време, че студеното идваше вече по-рано от тъмното, и току не надигнеше чашката с винце. Това последното – за да гони болестите. Накахърен, свел глава и умислен му се видя Ламби на бай Дамян, па рече да отиде и да попита какво толкоз дотежало му на душата на тоя инак веселяк човек.
    - Ти? Я оплеска? Че как тъй? – зачудено до немай къде запита бай Дамянко.
    Ламби избърса една капка пот от челото с ръкава на ризата си, въздъхна тежко и продължи да слага лозови пръчки под казана.
    - Как, как… някакси, бай Дамянко... Оплесках я – на! Свърши се мойта... До зимата ще е... Ма ще ти кажа, де,… че душичката ми да се отпусне малко поне.
     Пак въздъхна Ламби разчувствано, па наля чашка с вино на бай Дамянко и след кратка пауза, едно прочистване на гърлото, две нови въздишки и едно „Наздраве” с бай Дамянко и последвала голяма глътка винце, Ламби поде:
    - Ти, бай Дамянко, нали я знаеш мойта буля, като й се завърти някоя муха в главата, не стои на едно място, дорде не я улови. Е тоя път муха в главата й пусна сватята. За туршия някаква - ма ква хубава била, ма как пръстите си щяла да облизва, чак рецепта й даде, ма да я следвала стриктно дума по дума. Мен ако питаш – туршия като туршия, ма мойта... Не! Специална била. Уффф, добре. И решихме ще я киприм и ний специалната туршия. Ма тъкмо я почнахме и хоп! - тъщата кръвно вдигнала. И аз сега, знаеш, не чаках по самаря да ме удрят, ми направо й казах на жената да върви при майка си, аз туршийката ще я направя. Ма ще се справиш ли? Бе ще се справя, бре, да не съм вързан в ръцете я. Ма „Ламбе, стриктно рецептата да спазиш, чу ли?” поне сто пъти го повтори. Чуух! Не съм глух.
    Та тя рецептата, бай Дамянко, не е сложна, ма… то като му тръгне на човек накриво веднъж, докрай така…
    Набрах аз патладжана за нула бройки, доволен, че по рецепта вървя, изправям се гордо и Прас! – изкривих проклетия олук на стопанската сграда. Ей на, бай Дамянко, виж какъв белег и каква цицина ми направи. Мръсник ламаринен! С левачката му извъртях един и падна на земята. Ще ме прави той на грозен – айде бе! То тва не е по рецепта!
   Както и да е. Тегля аз патладжана – малко повече от три килца. Па по рецепта трябва точно три да е. Брех верицата му и на него! Почнах го аз – махах, рязах, пак теглих, пак отрязвах, хеле докарах го с грам отгоре, ма тя, викам си, булката няма чак пък в тоя грам да се вторачи.
    И айде пак беж обратно в градината, чушлета чорбаджийчета да бера. Набрах и тях – доволен, до уши ухилен и ей ти тебе ново двайсет – нямат едно кило бре! Какво да се правя сега? Как ще изпълня рецептата, м? Гледах тъпо, почесвах се дваж по-тъпо, само дето не замучах – ма няма вече чорбаджийчета - какво да правя? Сдъвках си няколко пъти устните, па махнах с ръка и рекох си: колкото – толкова! Това е положението – няма да й казвам.
   И продължавам по рецептата – „патладжанът се реже на кубчета два на два сантима”. И тук стана сериозно – почнах едно мерене, смятане, отмятане на патладжана – и пак не мога и не мога да го докарам на кубчета два на два сантима и туйто. Ма какви ли не схеми не правих, какви ли не формули не прилагах, и Питагоровата теорема доказах пет пъти, ма на – то с патладжан можеш ли се разбра? И то остави патладжана, ми чушлетата? Щото и тях според рецептата на „кубчета два на два сантима” трябваше да кипря, а не мен все окръжности накъдрени или четириъгълничета разкривени ми излизаха…
   Сумата му и нерви потроших с тая рецепта. По едно време гледам – слънчо тръгнал да си ляга, буля ще вземе да се прибере, пък аз още смятам и чертая. Че като захвърлих аз рецепта и моливи, и пергели, и линийки, ролетки, гуми и острилки, че като ги почнах на както ми дойде – накълцах ги ония ми ти чорбаджийчета до едно. Маринатата направих набърза ръка, без много да меря и тегля. В бързината без да искам изсипах едно пакетче черен пипер на зърна – абсолютно против предписанията в рецептата. Мъчих се да извадя зрънцата, ма само си попарих пръстчетата и ги зарязах, твърдо решен да го добавя в рецептата. И без много да се мая цопнах кубчетата патладжанени и чушчеви в маринатата, ма не както пише в рецептата „едно след друго кубчетата”, ми накуп патладжанчетата, после и чушчетата и айде после в бурканчетата. Затварям и ей на – варя ги. Спокоен, че жената няма как да разбере, че не съм стриктно спазил рецептата.
   Добре ама... то това за сега… Ми на зима, бай Дамянко? На зима като как жената в очите ще гледам, кога бурканче с туршийка рече да отвори, м? Мчи ако не може да се яде туршийката, като не е на кубчета два на два сантима, м?... Ми като усети жената черното пиперче и че патладжана не е баш три кила?...
    Ей такива ми ти едни нерадостни мисли са ме застигнали, та… Та затова наздраве, бай Дамянко, наздраве, па на зима,... на зима дано оцелея...





Гласувай:
27



Следващ постинг
Предишен постинг

1. karambol5 - ;))))))))))))))))))))))))))...
03.10.2011 13:29
;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Да му имам кахърите на бай ти Ламби :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
на зима ще папкат с буката , та ушите им ще пращят :)))))))))))))))))))))
Ох , хареса ми, Мартичко :))))))))))))))))))))))) Вселко :)))))))
цитирай
2. miaa - Винаги носиш оптимизъм и красота с ...
03.10.2011 13:41
Винаги носиш оптимизъм и красота с разказчетата си:)
Много са лежерни! Прегръдки, Мартито!
цитирай
3. martito - karambol5,
03.10.2011 13:44
:)))))))))))))))))))))))) Недей така, Карамболче, че с жена шега не бива... Па с жена, чиято рецепта не си спазил... съвсем;))))))))))))))))))))))))))))))))
Инак ушите да им пращят от папкане е по-добрият вариант де;))))))))))))))
цитирай
4. martito - miaa,
03.10.2011 13:46
Прегръдки, miaa:)))
Радвам се, че ти е допаднал текстът:))
цитирай
5. karambol5 - :)))))))))))))))))) О, да с жена ...
03.10.2011 13:57
:)))))))))))))))))) О ,да с жена шегане бива ...еле па с жена ,чиято рецепта не си спазил :)))))))))) Ма все си мисля ,че ще папапкат ,та ушите им ще пращят :))))))))
цитирай
6. martito - karambol5,
03.10.2011 14:50
:)))))))))))))))))))))))) Не бивааа!:)))))))))))))))))))))))
Инак и аз имам подозрения като твоите... и май, май и бай Дамянко ще опита от туршийката специална:)))))))))))))))))))
цитирай
7. karambol5 - ;)))) оооооооооо за къде без бай ...
03.10.2011 15:06
;)))) оооооооооо за къде без бай Дамянко :)))
цитирай
8. martito - karambol5,
03.10.2011 15:15
:))))))))))))))))))))))))))))) Карамболче.... аз, честно да си призная, с кеф и аз от тая туршийка ще опитам... не за друго ми да видя дали ще може да се яде като не са два на два сантима кубчетата патладжан:)))))))))))))))))))))))))))) Мисля даже да се самопоканя на зима у Ламбеви:)))))))))))))
цитирай
9. karambol5 - ;))) Ми Мартичко, какво то пречи да ...
03.10.2011 15:21
;))) Ми Мартичко , какво то пречи да се самопоканиш на зима у Ламбеви ;) Ма нииищооооооооооооооооо :))))))))))))))))))))))
И аз да дойда ?:)))))))))))
цитирай
10. martito - karambol5,
03.10.2011 15:33
:))))))))))))))) Е, па закъде без теб! Па и нали "лице" ще ставаш, тааа... Тъкмо на живо Ламби манекен да види как туршийка яде:))))))))))))))))))))))))) :РРРРРРРРРРРРРРрррр
цитирай
11. divna8 - Малко повече ракийка на буля Лам...
03.10.2011 19:53
Малко повече ракийка на буля Ламбовица - на гладно! - преди да опита туршийката и... всичко ще е наред! Да не му мисли толкова :)))
Че, каква е тая математическа туршийка, а?!
Наздраве Марти, на теб и компанията тук, все тъй весело, ракиено и туршиено да е :):):)
цитирай
12. krotalka - Да я даде насам, ще я опапкаме и не по рецептата!
03.10.2011 20:09
Ще го взема тоя Ламби да ми прави трушиите, пък Ламбовица да съ пукне от яд!

Благодаря за смеха!
цитирай
13. martito - divna8,
03.10.2011 20:24
Уффф, знам ли го и аз, Дивничка, къде в рецептата математиката навря с цялата Питагорова теорема:))))))))) Ма да ти кажа мисля си, че сватята нещо вина има - нали тя е дала рецептата на буля Ламбевица, таааа... жена има ли.. хмм... ще има и главоболки;)))))))))))))))
Ма както и да е - наздраве, Дивничка, да пием веселко да ни е:)))
цитирай
14. martito - krotalka,
03.10.2011 20:27
:)))))))))))))))))))))))))))) Знаех си аз, че има кой герооят ми да оцени , че и да приюти;)))))))))))))
Радвам ти се, че си ми "на гости", Кроти:)
Черпя с туршийка и ракийка:))
цитирай
15. ketcakuatl - ТЕ ТАКА СТАВАТ ОТКРИТИЯТА
03.10.2011 20:38
Случайно. Свежо, добър изказ, семпло. Браво!
цитирай
16. explorer - в по-горен коментар прочетох, че от ...
03.10.2011 20:48
в по-горен коментар прочетох, че от разказа лъхало на оптимизъм. Ламби, цяла есен та до зима няма да го свърта, все кахърен ще е, къде ти в това оптимизъм... :-))) Пуста математика, тоз Питагор патладжан не е ли ял навремето, м? :-)))
цитирай
17. martito - ketcakuatl,
03.10.2011 20:49
Да! Така стават откритията, че и хубавите туршийки:)) Знаеш ли само колко много ще им тичка твоята ракийка домашна, м?:)))))))))))))))
Наздраве и благодаря!:)
цитирай
18. martito - explorer,
03.10.2011 20:54
:)))))))))))))))))))))))))))))))))) Е, па на дъното на чашката е оптимизЪмът, експлорерче! Ма що за експлорер си ти, м?:))))))))))))
И кво питаш за Питагора - ял ли е патладжан навремето или не - ти требе да знаеш тия работици, ти оди из гръцко, аз на Дунава си седях, мхм:)))))))))))))))))))))))
Не съм ли права, м?:))))))))))))))
цитирай
19. explorer - ой-ой-ой, Неправата ми тя. . . . . . ...
03.10.2011 21:21
ой-ой-ой, Неправата ми тя...... Лимони, момиче, лимони или маслини; да му беше дала на Ламби лимонов сок да прай с питагорова теорема, къф ти патладжан, боже опази :-)))
цитирай
20. martito - explorer,
03.10.2011 21:37
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ей, начи, личи си, че не съм одила из гръцко ей:) Я да бех се пофръцкала там като теб, нямаше патладжани в ръцете на Ламби да слагам:))))))))))))))))))))))))))))) Оф, дано Ламби ми прости...:)))))))))))))))))))))))))))))))
И начи, кайш, гърците не знаят какво й то туй патладжан или по купешкому дет му викат - син домат, м?:)))))))))))))))))))))
цитирай
21. explorer - мани гърците, за Питагор ставаше ...
03.10.2011 21:53
мани гърците, за Питагор ставаше дума. Та да ти го поясня практически: нарича се Коктейл "Питагор" - 2 см на 2 см ракия + 2 на 2 лимонов сок, за по-издръжливите, цялото на квадрат..... бързо и удобно :-))))
цитирай
22. martito - explorer,
03.10.2011 22:09
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Тая рецепта май я е изписал оня дето всичко пие - ЕврипиТ, нали?:)))))))))))))))) Ма аз що я знам и с корен квадрватен от 356 триъгълничета портокал плюс една призмичка по Х маслинки... м?:)))))))))))))))))))))))))
цитирай
23. explorer - портокал с маслини ?!?! А бе какви ...
03.10.2011 22:18
портокал с маслини ?!?! А бе какви ветрове те веят теб по Дунава........... :-))))
цитирай
24. martito - explorer,
03.10.2011 22:24
:))))))))))))))))))))))))) Чакай малко - ма ти ходи из Гърцията и не опита от коктейла "Питагор" с корен квадрватен от 356 триъгълничета портокал плюс една призмичка по Х маслинки?!?!?!?!!? Ми че ти трябва да се върнеш и да си го изискаш веднага!:)))))))))))))))))))))))
И кви ветрове ме веят по Дунава... главно северни... сега и това ли трябва да обяснявам, м? :))))))))))))))))))))))))
цитирай
25. inel379 - Нема нужда от преждевременни кахъри!
04.10.2011 04:06
Каквото е писано, ще стане!
Блазе й на булята за този грижовен съпруг!
Тя няма да се вторачва толкова в подробностите, а ще се радва на резултата!
Сигурна съм, че ще е отличен!
Меракът голям ще е възнаграден!:)))
Не знаех за такава рецепта!:)
Ще й се чуе гласа през зимата!:)))
Поздрав!:)))
цитирай
26. martito - inel379,
04.10.2011 08:18
Блазе й на булята! И няма да се вторачвав подробностите, щото туршийката е превъзходна:))))))))) Опитах я аз още преди в бурканчетата да влезе:)))
Наитина е хубава, и лесна за приготвяне... стига да не влизаш в математически подробности де;))))))))))))
Усмихнат ден и весело настроение, inel379:))
цитирай
27. makont - Страхотна си, Мартичко.
04.10.2011 13:00
Чак мен ме хвана яд на ламаринения мръсник. Ама и Ламби е една тъпа гъба, трябваше специален калъп да си отлее за патладжана, а не да струпа цялата измервателна техника в кухнята. Брейх, тая туршия само за инженери, бре. Усмивки!
цитирай
28. malkiatprintz - Лошава работа. . . барем да иде да се ...
05.10.2011 00:48
Лошава работа... барем да иде да се изповяда, че знае ли се....

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/309386_237998699585764_175704085815226_699332_331791171_n.jpg

:):):)
цитирай
29. martito - makont,
05.10.2011 08:23
Тюх бре! Верно, че само калъп работа щеше да свърши за патладжана! Ей, начи на който си му вървят сметките - вървят си му, и му личи!
Чу ли, Ламби, и вземи на маконтчето да благодариш!:))
Ама той и ламариненият мръсник е виновен... той му взе акъла на Ламби още от самото начало, мхм...:)))))))))
Веселко настроение, маконтче, и "прибиране" на мопсчетата:))))))
цитирай
30. martito - malkiatprintz,
05.10.2011 08:30
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Лошава, лошава не ами... взривоопасно бедствена...:)))))))))))))))))))))))))))))
И да се изповяда героят ми, принце, ма отде по-напред да почне, кат дяволията му край няма?:))))))))))))))))))))))))
цитирай
31. malkiatprintz - Няма какво да почва, Мартито: на...
05.10.2011 19:28
Няма какво да почва, Мартито: направо носи туршията на попа, за да види сам за какво иде реч, той му дава последно причастие и, преди да се е върнала жена му и да е видяла, че няма туршия, се облича в нови дрехи :):):)
цитирай
32. net - :)
05.10.2011 21:24
Олеле, тежко му.
Какво ли ще стане, ако вземе да вади от буркана и да мери- колко точно е сложил??

Ще ти пратя една рецепта- страхотна е, и като я сбъркаш - по-хубаво става.Оригинала - пробваш само у нас!
цитирай
33. martito - malkiatprintz,
06.10.2011 10:33
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Неееее, принце, няма да мине номера... щото сещаш се за оная реклама "блажиш ли, блажиш ли, дядо попе..." с тая туршия героят ми най-много анатема да си докара;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
34. martito - net,
06.10.2011 10:35
Нищо му няма на Ламби - не го мисли.. освен за удареното място от олука:))))))))))))) Па и до зимата време има:)))))))))))))))
И с кеф ще изпробвам рецептата ти за туршийка, инак тази Ламбевата... - страхотна е :))))))
цитирай
35. emalibg - Е, няма такава
06.10.2011 23:49
туршиена идилия! Иди обяснявай на някой германец, французин или виенчанин какъв кахър е да не ти стане туршийката и да не ти вташе зелцето! Ха наистина бели ядове за зимни дни! Ха сипи, ако нема донеси!/с патледжанчета, курнишончета и обезателно камбички/!
цитирай
36. lubara - Поздрави, martito!
07.10.2011 12:55
Аз затова отдавна не правя туршия. Един дразнител за "булята" по-малко. Живот, какво да го правиш?!
цитирай
37. martito - emalibg,
09.10.2011 10:55
:)))))))))) Нося и сипвам!:))))) И Ламби носи буркан туршийка и в чинийка я подрежда - да се опита:)))))))
цитирай
38. martito - lubara,
09.10.2011 10:56
:))))))))))))))))))))))))) Хитрец си ти, Любо, хитрец:))))))))))))))) Ма оценявам високо желанието ти с 'булята" да сте в отношения "любов":)))
Поздравчета ухилени:))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martito
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2853760
Постинги: 327
Коментари: 10487
Гласове: 37663