Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2011 21:20 - Любов потресающа
Автор: martito Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9040 Коментари: 44 Гласове:
45

Последна промяна: 01.11.2011 21:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    В потрес съм! В почуда и тъповато мигане на парцали, кутийки и кубчета! То любов, любов, ма аз направо съм си матирана отвсъде. И то от двойка гълъби. От двойка гълъби!
    Онова същото семейство, което се настани на терасата ми от началото на лятото и най-невинно направи тераската ми на кухнята свое постоянно местожителство. Не че нещо против имам жителство им там – не! Па и се познаваме – гордият и нахакан гълъб, мерещ перваза на терасата от единия до другия край и обратно, е Гушан – синът на миналогодишните ми гълъбови съквартиранти.
    В началото на лятото Гушан се настани на тераската ми и без предизвестия, без предисловия и предгугукания накипри пухкаво ложе от зелени листа и клонки и взе да подканя избранницата си гълъбица-хубавица. Е, тя като същинска мома селска все се плашеше и изхвръкваше свенливо /и малко кресливо/, щом ме видеше, ма явно любовта на хубостника Гушан неустоима се оказа, та склони хубавицата да ме гледа кога й се мярна пред погледа от другата страна на стъклото. И с всеки изминал ден все по-поносима гледка й ставах, щото ей сега да реша да отворя терасата и да поизмета – на перваза ще си стои, ще ме гледа отвисоко и ще забегне в последния момент. Малко на отношенията свекърва-снаха ги докарахме и,… и аз,… хмм,… таковата,… аз съм в ролята на свекървата. И мърморя като свекърва – да! Ма това чак за третото поколение гълъбета. Да – правилно прочетохте – за трето поколение гълъбета! За третото!!!
    За първото – нищо не казах, аз даже по-нетърпелива бях от Гушан най-после свенливата Гушанка да преодолее срама си селски и да му пристане, че да не увесва човка Гушан по цял ден на терасата – никак не е по мъжки. Па и ложето любовно празно да стои – съвсем не върви. И се старах, като истинска свекърва се старах да не преча на младите и влюбени гълъбчета и да не се вясвам толкоз често в кухнята.
    Разгеле – пристана момата – снесе две яйца. Излюпи се само едно гълъбе обаче. Кръстих го Прасчо. Не се смейте на името, защото първо – някак трябваше да се кръсти гълъбчо – не бива без име да остава, и второ – името идеално му приляга – толкова дебеличко и охранено гълъбе беше и е. Което – свалям им шапка на Гушанови – значеше, че са страхотни родители.
    И до две седмици всичко е супер – аз надничам да видя Прасчо, радвам му се, радвам се и на майка му и баща му. Докато не дочух любовни песни Гушан пак да реди. И това преди Прасчо да порасне?!!...
    Резултатът – нови две снесени яйчица и нови три седмици мътене. До края на периода на мътене Прасчо порасна и се научи да лети и сам да си намира храна. / За тези, които не са отглеждали гълъби на терасите си, да кажа, че точно за един месец едно гълъбче става самостоятелно гълъбе и сутрин тръгва да опознава света, а вечер се прибира да спинка в родното гнездо/.
    Та – тъкмо Прасчо стана самостоятелен и се излюпиха братчето му – Шишко /защото беше едро пухче/ и сестра му – Фиданка /защото беше фина и слабичка като фиданка/. /Пак повтарям не се смейте на имената им – моля!/
    Прасчо се излюпи на 1 август 2011г. . Шишко и Фиданка – на 6 септември 2011г. И вече около 22 септември 2011г. – любовта пак подгони Гушан, той пък се завъртя да гука на уше на Гушанка, тя пък нали го обича и… И нови две яйчица. И на 15 октомври 2011г. на бял свят се появи ново гълъбче – Шишарко /или само Шарков/. А до 15 октомври – сещате се – Шишко и Фиданка вече летят и храна сами си намират и не им пука, че баща им ги гони от тераската – заедно с Прасчо всяка вечер се прибират и се гушкат един до друг.
    Аз мърморках. Много мърморках и бая поучителни речи им дръпнах, кога ги сварих да се гушкат Гушанови след Шишко и Фиданка. Щото все пак застудяваше вече времето, а терасата е северна, няма да е така приятно там, както през лятото. Даже изчистих и цялата тераса и изметох любовното гнездо. И мислите, че някой е обърнал внимание на думите ми? Най-много комшиите, ма не и Гушанови. Вярно – слушаха ме сериозно, без гу-гу напреки, но на другия ден Гушан вече беше спретнал ново гнездо на възлюбената си и,… и така Шишарко се появи на бял свят и е страхотно пухкаво, вечно гладно гълъбе.
    И ей на – Шарков вече е на две седмици.
    А аз сега само се пуля, мигам на окръжности и умът ми отказва да го побере – накипрено е вече ново любовно гнездо в другия ъгъл на терасата, тоя път покрито с оранжево-червеникави листа. Гушан пее любовни песни, а Гушанка – омаяна-замаяна, се вре в него като ласки невидяла и.… и.. като нищо в скоро време пак две яйца…
    А бре, хора, за тях зимата пролет ли значи, м?!...




Гласувай:
45



1. karambol5 - :))))))))))))))))))))))))))...
01.11.2011 21:36
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Прасчо , Шишко , Фиданка и Шарков Гушанкови :)) На Гушан и Гушанка дечицата ;)) И сега ..още ....яйчица ;)))
Ама....какво да ги правим като се обичат )))) Ще слагашш рохички на терсаката ...ще ..не знам ще има от чергите на баба за по-топличко ...и ..така ;))))
Марти ,щастива си с гълъбета на тераската си:))
цитирай
2. explorer - то през зимата така, а какво ли ще ...
01.11.2011 21:37
то през зимата така, а какво ли ще става на пролет? Имаш ли резерви за увеличаване на терасата? Друга тераса? Едно ъгълче в хола?
А когато Шарко и Марко си доведат Шарковица и Марковица тогава, м? "що ще чиниш ти зимъска"? :-))
цитирай
3. анонимен - Браво! Много хубаво написано. П...
01.11.2011 21:38
Браво! Много хубаво написано. Приятно ти става като го четеш.
цитирай
4. martito - karambol5,
01.11.2011 21:45
:)))))))))))))))) Да - цели шест гълъбета са ми комшийчета на тераската:)))) Засега шест:))) Занапред - каквото любовните им песни покажат:))))))))))))))
И ще има чергички на баба... видяло се е...като че ли...:))))))))))
ЗАсега само ги гледам и само това си повтарям - "какво да се правя с вас?...";)))))))))))))))))))))))))))
И много си ги обичам де:))))
цитирай
5. karambol5 - МИ обичай си ги :)))) И ти едно, та ...
01.11.2011 21:48
МИ обичай си ги :)))) И ти едно , та седем :))))
Марти , видяло се е ,че ще има чергички на баба ;)))))) Занапред -каквото любовните им песни покажат :))
цитирай
6. magnoliya - Ех,
01.11.2011 21:48
представям си колко е приятно толкова много гълъбчета да ти гукат на терасата, че и да ти правят вятър през лятото, когато е много горещо.
Поздрави!
цитирай
7. martito - explorer,
01.11.2011 21:49
:))))))))))))))))))))))) И идея си неам кво ще правя зимъска:)))))))))))))))
Ма гушанови - знаят - гълъбета ще гледат:)))))))))))
Инак Гушан е собственик - тераската е негова територия и я пази много съвестно, дори и от Прасчо, Шишко и Фиданка:))))) Та няма опасност от няколко гълъбови семейства на малката ми тераска на кухнята... или поне така си мисля..:))))))))))))))))))
цитирай
8. martito - kushel,
01.11.2011 21:50
Мерсажче голямо и ухилено:)))
Приятна вечер!:)
цитирай
9. martito - karambol5,
01.11.2011 21:52
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Верно гледам и аз омаяно-замаяно като Гушанка:)))))))))))))))))))))))))) Та съм седмото гълъбе:))))))))))
Ще ги видя какви ще ги накъдрят... и ще помагам топличко да им е:))) Влюбени гълъбета такива:)))))))))))
цитирай
10. martito - magnoliya,
01.11.2011 21:55
:)))))))))))) Хубаво е наистина да си имаш приятелчета на терасата :)))) И не се страхуат от мен:))) Само от телефона ми ги е страх, с изключение на Фиданка - тя се фръцкаше като фотомодел само и само да бъде снимана:)))))))))))))
Инак вятър не правят толкоз, колкото прах да вкарват вкъщи, но то се чисти, не ми пречат:))))
Но... гукането любовно-подканящо на Гушан през лятото, в ранни зори, на отворените врати... не е най-приятното нещо на тоя свят...:)))))))
цитирай
11. starbuck69 - :)))
01.11.2011 22:01
Ето на това му се вика "любовен омлет" ! :)))
цитирай
12. karambol5 - ;)))) Марти. . наистина няма опа...
01.11.2011 22:02
;)))) Марти ..наистина няма опасност от няколко гълъбови семейства на малката ти тераска ;)) Гушан си е неин горд собственик ;)))) И го демонстрира :))))
Марти , не се тревожи :)))))))Ще се оправят гълъбетата ;)))
цитирай
13. martito - starbuck69,
01.11.2011 22:04
:)))))))))))))) Нали?:)))))))))))))))))) Както казва майка ми - "значи ти не оставаш без пресни яйчица";)))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
14. starbuck69 - :)))
01.11.2011 22:07
От всяко яйце гълъб на мира не излита, но пък си струва човек да живее с Надеждата! :)))
цитирай
15. martito - karambol5,
01.11.2011 22:08
:)))))))))))))))) Няма да се тревожа... като ми помине чуденето:)))) Макар да знам, че гълъбетата имат висока телесна температура, отделно аз ще им направя топличко местенцето..:))))))))
Каквото стане:)))))) Ще помагам:)))) Няма да ги оставя:))) Мои дивачета са, и то влюбенки:))))
цитирай
16. martito - starbuck69,
01.11.2011 22:13
:))))))))))))))) Съгласна съм - и много добре казано:))))))))))
А от яйчицата гълъбови на мойта тераса - гълъби на любовта излитат със сигурност:)))))))))))))))

Къде се изгуби... или май аз се изгубих... Само мъдрите ти мисли срещам тук-там из нета:)))
цитирай
17. starbuck69 - :)))
01.11.2011 22:19
Мислите са като твоите гълъби - излюпят ли се - минава време докато кацнат на твоя балкон отново...:)))
цитирай
18. martito - starbuck69,
01.11.2011 22:29
:)))))))))))) Прав си и за мислите..:))))
А аз наистина се радвам да те срещна "лице в лице" пак:))))
цитирай
19. ketcakuatl - ДИШАТ НИ ПРАХТА
01.11.2011 22:51
А ти се изумляваш! Ние пък се умножаваме с милиард на всеки 12 години! Кажи им го да се депресират. Че и много хора гълъби ядат. И с размножаването ни ще се умножават! Ще ги направим мини прасета. Така, както за козата викат че била сиромашка крава...
цитирай
20. анонимен - Аз съм западногерманец.
02.11.2011 00:23
Аз съм западногерманец.
цитирай
21. inel379 - Любовта света подновява и преобразява!
02.11.2011 03:04
За нея сезони няма!
Тя граници не признава!
Да бъде светлина!
Поздрав за теб, мила!
цитирай
22. martito - ketcakuatl,
02.11.2011 08:27
:))))))))))))))))))))))) Ще им кажа... ма надали ще ми обърнат внимание:))))))))))) А и ако щете вярвайте - вече има едно снесено яйце....:))))))))))))))))))

А това за минипрасетата - още се хиля:)))))))))))))))))
Усмихнато утро и пълен с настроение ден:))))))))))))))))
цитирай
23. martito - kum4o,
02.11.2011 08:27
Браво!
:))))))
цитирай
24. martito - inel379,
02.11.2011 08:29
Много си права, inel379, ама много... И добавям само - любовта гълъбчетата на тераската ми умножава:))) Вече има едно ново снесено яйчице... предполагам до утре ще станат две..:)))))))))))

Весел ден, inel379:))
цитирай
25. furiika - Moiите най-искрени съболезнования:))))))))))
02.11.2011 08:48
Голям кошмар са гълъбите на терасата. Нямам нищо против любовта, но не и на терасата ми.
Поздрави приятелко!
:)))
цитирай
26. starbuck69 - :)))
02.11.2011 08:48
Винаги съм казвал,че и сред вегетарианците има страшни прасета, но за гълъбите нямам наблюдения.:)))
цитирай
27. martito - furiika,
02.11.2011 10:38
:))))))))))))))))))))))) Благодаря, Фури, за съчувствието:)))))))) Аз нямам нищо против любовта им, нямам нищо против и на терасата ми да си отглеждат поколенията /поне са чисти гълъбчета - нямат кукушинки/, но просто не мога да схвана, че ей на - ноември месец сме и тя вече ново яйце е снесла... ми че то така като ги гледам и им знам графика любовен... за Нова година като нищо да имам поне едно излюпено гълъбе..;)))))))))))))))))))))))))))))))

Много настроение, весела фурийке:))
цитирай
28. martito - starbuck69,
02.11.2011 10:44
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Това е жестока мисъл:)))))))))))))))))))))))))
Страшен си!:)))))))))))))))))) Липсват ми тия мъдрости... редеше ги като мъниста:))))))
цитирай
29. kite333 - Готино
02.11.2011 13:28
:))
цитирай
30. martito - kite333,
02.11.2011 14:58
Мерсиииии :))))
Весел ден с настроение:)))
цитирай
31. starbuck69 - :)))
02.11.2011 17:28
Не гълъбясаха ли тези гугутки, що яйца изпоснесоха! :)))
цитирай
32. martiniki - :)) живописно разказче и именцата едни кипри и весели:)
02.11.2011 17:35
гълъбите са ми съседи отгоре, цели поселения; постоянно ми гостуват по терасата, по первазите, но да не ти казвам какви ги вършат по прането ми от време на време
цитирай
33. kasnaprolet9999 - Ей, ама няма ли криза за тези гълъби ...
02.11.2011 17:36
Ей, ама няма ли криза за тези гълъби бре :)))
цитирай
34. martito - starbuck69,
02.11.2011 19:38
Нема такава любов, ша знайш;)))))))))))))))))
до края на месеца ново гълъбе ще имам:))))
цитирай
35. martito - martiniki,
02.11.2011 19:41
:)))))))))))))) Мога да си представя какви ги вършат по прането.... При мен тия работи ги вършат по первазите на прозорците и по терасата разбира се:)))))))
Но... сладурчета са.. и .. сърце не ми дава да ги прогоня..:))))))
цитирай
36. martito - kasnaprolet9999,
02.11.2011 19:42
:)))))))))))))))))))) Не! Тях криза ги не лови, само любовта ги държи в ръцете си;:)))))))))))))))
цитирай
37. furiika - Така както вървят нещата, като нищо
03.11.2011 10:35
за Нова година да си си регистрирала фирма и да започнеш разпродажба на гълъби:)))))))
цитирай
38. martito - furiika,
03.11.2011 12:10
:))))))))))))))))))))))) Като нищо:))))))))) То колко им е акълът мислиш, кога само любов чувстват:))))))))))))))))
Весел ден, Фури:))
цитирай
39. makont - Много мил разказ, Мартичко.
04.11.2011 17:00
Защо се чудиш, децата са плод на любовта, а тук я има. Хубавото е при тях, че децата им бързо стават самостоятелни, а не като нас хората, да ги кърмим до 25 години. Усмивчици от мен и прекрасен уикенд!
цитирай
40. martito - makont,
07.11.2011 10:33
:))))))))))))) Не се чудя на любовта им, а на това, че ... че просто зима иде.. и ме е грижа за родителите и за новите гълъбета, които Гушанка вече мъти... Ама.. какво да ги правя.. ще помагам някак..:))
Веселка седмица, makont, и много, много настроение:))
/гууушш на мопитата/:))
цитирай
41. cefulesteven - Онзи ден на път за работа намерих ...
10.11.2011 14:32
Онзи ден на път за работа намерих едно гълъбче, не можеше да лети, а аз да го оставя на котките. Донесох го тук в редакцията и го оставихме на терасата, преди малко разбрах, че е умряло. Пробуди обаче нещо в мен, нещо заспало. И тази птичка, сякаш се пожертва, за да живее това непознатото в мен.
цитирай
42. martito - Тъжно звучи, Стеф. . . Но то е на по...
10.11.2011 22:07
Тъжно звучи, Стеф... Но то е на по-добро място, а ти ... в теб е пробудено нещо хубаво..
цитирай
43. bbfn - ;)
15.11.2011 18:07
ама и ти съвсем на свекърва си се превърнала - като се обичат деЧата - какво толкоз, нека още 2, че и 10 яйчица да имат - терасата - голяма, място - много.... храна в килера ще се намери, да са живи и здрави...пък.... де зима, де лято - за любовта всичкото си е пролет
Тръгнала да им се меси!...ама - ха!
цитирай
44. martito - bbfn,
15.11.2011 18:55
.... Виновна съм... признавам си - виновна съм...
;))))))))))))))))))))))))))))))))))))
В началото на следващата седмица чакам ново/и попълнение:))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martito
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2844394
Постинги: 327
Коментари: 10487
Гласове: 37662