Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2008 11:35 - Човекът без шапка
Автор: martito Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4300 Коментари: 26 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    Едва ли някога някой би се замислил за шапката и нейното огромно значение, ако не беше видял нашия герой. Не че той носеше шапка - Нее! Никога през живота си не бе носил такова нещо. Но точно това направи впечатление на всички жители на град Х.. И то не какво да е впечатление, а ОСОБЕНО впечатление. И не че Х-ските граждани носеха шапки през цялото време - Не! Но всички си имаха по няколко, които макар и понякога, но все пак слагаха.
    А нашият герой си нямаше нито една- обитателите на град Х. бяха достатъчно изобретателни, за да проверят това; и този факт им се стори колкото озадачителен, толкова и престъпен. Умислиха се всички - не на шега. Направиха му на нашия герой всевъзможни тестове, но не откриха нищо нездраво у него, с изключение на един-два счупени нокътя, един кариес и една незаздравяла напълно рана от скорошно порязване с нож. А как направиха това изследване, без да бъдат разкрити, и аз не разбрах.
Бяха изключително тактични - не можеха да посъветват направо героя ни да си купи шапка - и затова разлепиха навсякъде плакати, поясняващи широкото приложение на шапките, по кабелните телевизии пуснаха документални филми за шапките; пълнеха пощенската му кутия с рекламни брошурки, дори изнамериха начин да преместят шапкарски магазин до къщата му, а един по- невъздържан гражданин час по час му се обаждаше и го обсипваше със заплахи по телефона...
    Но резултат - никакъв. Нашият герой не си взе нито поука, нито шапка.
И тъкмо разтревожените граждани да прекрачат прага на отчаянието, някой се сети - да му скроят те шапка! Че като се втурнаха всички в благородното начинание - кой с конци, кой с кройки, кой с плат,кой с ножици и игли, кой с акъл, кой с гледане... Трудно може да се опише еуфорията, която беше обхванала Х-ските граждани. И от вълнение измайсториха не една, а няколко шапки, та даже и костюм. Малко ги позатрудни мисълта как да подарят творенията си, но най-гениалният от тях( същият, който даде идеята за шиенето) предложи да му отидат на гости уж има рожден ден. Речено-сторено.
    И така, въоръжени с безценните дарове, храна и пиене, те се отправиха към къщата на нашия герой. А нашият герой взе, че се стъписа - явно никога не бе удостояван с толкова специално внимание. Не можа дума да обели цял час и половина, само гледаше като луд, а през следващия един час използваше само три думички - Да!, Не!, Добре!, и пак гледаше като луд. А за тези два часа и половина Х-ските граждани отпразнуваха феноменално "рождения ден". Щастливи и безкрайно горди от себе си те се прибраха по домовете си и за първи път от толкова време насам потънаха в дълбок и спокоен сън.
    На другия ден обаче се случи нещо повече от непонятно - никой не можа да открие човека без шапка; взираха се във всички лица, но нито едно не беше неговото.И не само това - къщата му също беше изчезнала. Сякаш никога не бяха съществували. Дори най-паметливите и най-големите физиономисти не можеха да си спомнят как изглеждаше човекът без шапка...
    Защото човекът без шапка вече имаше шапка...



Тагове:   шапка,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - radost
06.08.2008 11:55
:)))) Много забавно :)))
цитирай
2. martito - Радвам се, че ти е харесало:)
06.08.2008 11:58
Радвам се, че ти е харесало:)
цитирай
3. анонимен - petya
06.08.2008 12:06
Интересно... има дълбок смисъл. Браво!
цитирай
4. martito - ketbaloo,
06.08.2008 12:41
:) Избягвам носенето на шапки, да не ми развалят прическата;) Но на плажа - носех, защото една упорита кака ми я нахлупваше след като изляза от водата... мило, нали? :)))
цитирай
5. martito - petya,
06.08.2008 12:42
Благодаря ти, пожелавам ти никога да не попаднеш в гр. Х и в обкръжението на жителите му!
цитирай
6. kotkin - страхотно
06.08.2008 12:49
много ми хареса!!!
цитирай
7. martito - kotkin,
06.08.2008 16:59
радвам се че е ти е допаднало:)
цитирай
8. bubona - Супер е
06.08.2008 18:45
много ми харесва и смисъла му ми допада.Защото за всеки идва момента когато се опитват по всякакви начини да му наложат "шапката":))) Поздрави!
цитирай
9. martito - bubona,
06.08.2008 18:54
За мен е от значение, че ти е харесало. Благодаря!
Пожелавам на теб и на всички по-малко носене на шапки и повече разчупени рамки!:)
цитирай
10. анонимен - да..да да..определено ми харесва.
06.08.2008 22:39
...а знаеш ли ,че шапката всъщност,е покривът на човешката глава...:-)))
цитирай
11. martito - ми не точно - да покрива главата - съм ...
07.08.2008 07:36
ми не точно - да покрива главата - съм съгласна, но чак да е покрив...:)))) Човек все пак не е къща или каквато и да е сграда:))))))))))
цитирай
12. victoriavselena - хареса ми
07.08.2008 08:52
да, трудно е да останеш без шапка, когато има обществен натиск да те направят като всички. Но аз все още успявам, е не само това - намерих си група от "безшапковци". Толкова е хубаво да не си единствената, да не си сама и да си имаш единомишленици. Успехи
цитирай
13. martito - victoriavselena
07.08.2008 16:25
Казват, че и сам воинът е воин, но дали Дон Кихот би бил толкова популярен без своя Санчо панса:)) Един човек може да направи много неща, но ако са повече от един - могат да направят непостижимото постижимо. Успехи и на теб и на цялата ти група "безшапковци"!
цитирай
14. jioia - Шапката!
08.08.2008 10:40
Колко е интересно!Моята е червена, даже много хора ми я харесват (дали от подигравка или подмазвачество не е важно). Махам я! Да, пречи ми, когато няма слънце! Понякога искат да ми я слагат, защото ме обичат, но...Нещо ме кара да отблъсна тази ръка. Защо? Не знам...Въпрос на усещане...
Имам ли причина да искам прошка, заради онова, което чувствам, че е правилно?
цитирай
15. martito - jioia
08.08.2008 11:36
Не, не трябва да искаш прошка. Но усъмниш ли и за миг само, че трябва да поискаш някой да ти прости - първо поискай прошка от себе си. Няма по-трудно, но не и невъзможно нещо от това да простиш сам на себе си - постигнеш ли го всяко твое решение, става действие, а всяко действие се превръща в увереност, а увереността дава силата да продължиш напред през тръните и въпреки раните, които ще ти нанесат, няма да могат да те спрат.
Прегръдки!
цитирай
16. jioia - Martito
08.08.2008 11:46
Да, знам, че е така. Прошката със себе си, но понякога не се отнася да си простим за това, което сме направили или ненаправили. Въпросът е дали с решението си не сме пренебрегнали някого?! Някой, който е държал на нас и е искал най-доброто за нас! Но най-доброто и правилното, не излиза ли от дълбините на нашето сърце?! Кой по-добре от нас знае кой е нашият път!? Не сме ли ние? Не е запечатано в нас самите...?! Понякога боли не от взетото решение, а от пренебрегване мнението на важен за нас човек! Боли от това дали този човек ще продължи да казва, че е с нас въпреки всичко (дори да смята,че сме сгрешили)! А дали едно нещо е грешка или не се ли разбира после...?Няма непоправима грешка, след като има шанс да научим нещо, да се отклоним дори след това в друга посока...
цитирай
17. martito - jioia
08.08.2008 16:24
Ако смяташ, че като правиш нещо, пребебрегваш някого, не смяташ ли че става въпрос за съмнение в собственото си решение? И още нищо, което си направил някога не е грешка - това е било действие, продиктувано от моментните чувства, които се изменят с времето, както и всичко, което ни заобикаля.
цитирай
18. jioia - Да...
08.08.2008 16:37
Със сигурност си права и има съмнения, но те ще са винаги, понеже преди да сгрешим или да разберем, че не е било грешка няма да сме сигурни какво е било...
цитирай
19. martito - Дали си сгрешил или не е същото като ...
08.08.2008 17:12
Дали си сгрешил или не е същото като да делиш доброто от злото - кое е едното, кое другото?
цитирай
20. serios - Ужасно красиво и същевременно т...
08.08.2008 23:23
Ужасно красиво и същевременно тъжно...
цитирай
21. martito - serios
09.08.2008 11:53
Целта ми във всеки един текст не е да натъжавам някого - макар и да звучи тъжно - идеята ми е да изразя позиция по проблем, който ме е впечатлил по някакъв начин, накарал ме е да се замисля какъв би бил резултата. В случая става въпрос за борбата м/у общоприетото и различното, за това как приетото от много хора за правилно се налага в/у хората с по-различно мислене, как се стреми по всякакъв начин да ги претопи, да ги унищожи, да ги направи част от себе си. А най-странното е, че 'правилно мислещите хора' имат нужда от тези "различни екземпляри", самото общество има нужда от тях - без тях е загубено. Или както казва дядо Вазов - 'Лудите, лудите, те да са живи!":)
Посланието ми с този текст е да не допускаме да не допускаме да ни претопят, само защото не носим 'шапка' като останалите - това убива личността ни.
Поздрави!
цитирай
22. serios - По скоро исках да кажа че е много к...
09.08.2008 13:25
По скоро исках да кажа че е много красиво да има хора като теб които все още мислят по този начин, а е ужасно тъжно, че обществото се опитва да претопи различните отритвайки ги. Идеята е ясна, когато започнеш да мислиш като сивата тълпа ти ставаш част от нея. Хареса ми много.
Поздравявам те.
цитирай
23. martito - serios
09.08.2008 16:55
Радвам се, че ти харесва! Благодаря за милите думи!
Успех!
цитирай
24. compassion - умница си ми ти..и хубавица
27.08.2008 17:49
Аз съм съгласна с /11 анонимен/ идеята за покрив на главата. Над главата е седмата чакра, осигуряваща връзката с енергиите от космоса. Шапката възпрепятства добрата връзка...така, че аз разбрах повече, отколкото ти самата мислиш, че казваш, а може би подсъзнателно усещаш и затова подхващаш тази тема...умница си ми ти..и хубавица.
цитирай
25. анонимен - мОре,
24.10.2008 20:44
че ти скрОим я и на тебе капа, чекай да видиш :-)))
цитирай
26. martito - simpleman,
24.10.2008 21:11
Убау.....:))))))))))))))
Ама ти не знаеш, че тя твоята вече е скроена:))
Още някое и друго тегелче и ще ти я нахлузя:)))
А за пискюлче съм сложила ОВОС-а:))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martito
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2854272
Постинги: 327
Коментари: 10487
Гласове: 37663