Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2011 22:14 - КОДЕКС НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ЕТИКА
Автор: martito Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5804 Коментари: 28 Гласове:
39


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Обн. ДВ. бр.79 от 29 Септември 2000г.

Въведение

Лекарската професия е творчество, което съчетава наука, изкуство и техника. Тя служи на живота, здравето (психическо и физическо) и работоспособността на отделния човек и целия народ. Лекарската професия е свободна професия. Тя изисква от лекаря човечност, всеотдайност и чувство за отговорност. Лекарят е длъжен да упражнява своята професия по съвест и да отговаря на доверието, което му предоставя тя.

Лекарската етика е съвкупност от норми на поведение, които служат изцяло на живота и здравето на индивида и обществото.

Етичните норми регулират отношенията на лекаря с пациента и неговите близки и отношенията на лекаря с колегите му и с обществото.

Правилата на професионалната лекарска етика са задължителни за всеки лекар.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. Лекарската професия може да се изпълнява само от лице с висше медицинско образование и призната в Република България правоспособност.

Чл. 2. Лекарската професия се основава на следните ценности:

1. професионална компетентност и отговорност;

2. честност, човечност, милосърдие;

3. добросъвестност;

4. тактичност в отношенията с пациентите, колегите и обществото;

5. неприязън към самонадеяността и самохвалството;

6. вежливост към пациента и неговите близки;

7. психологичен подход към болния;

8. толерантност към религиозните убеждения, етническите традиции, политическите убеждения и политическата принадлежност на личността;

9. еднакво отношение към болните с различно обществено, социално и материално положение.

Чл. 3. Лекарят действа в интерес на живота, физическото и психическото здраве на пациента и съдейства за социалната му реадаптация.

Чл. 4. Лекарят е длъжен да познава и спазва своите професионални правила и задължения, произтичащи от закона, устава на Българския лекарски съюз (БЛС) и този кодекс.

Чл. 5. Лекарят има право на професионална независимост и лична свобода за осигуряване на медицинска помощ и грижи за пациента при всички форми на упражняване на професията.

Чл. 6. Лекарят има право на свобода за лекуване на пациентите си без външно влияние или намеса върху неговата професионална оценка, решения и действия, като поема отговорността за това.

Чл. 7. Всеки лекар има равни възможности за медицинска дейност, подготовка и усъвършенстване, наемане на работа и право на практика без разлика на раса, религия, произход, пол, възраст или политическа принадлежност.

Чл. 8. Компетентността на лекаря, качеството на медицинското обслужване и грижите за пациента, както и контролът върху тях трябва да бъдат поставени в центъра на вниманието на лекарската дейност.

Чл. 9. Лекарят има свобода за разпространение на знанията и уменията си вътре и извън страната, в която живее. Трябва да има и условия за постигане на най-високо ниво в областта на медицинското образование, наука и практика. Той трябва да има свободен достъп до различните форми на квалификация и усъвършенстване, за участие в събрания на национални и международни медицински асоциации, конгреси, симпозиуми и други медицински прояви независимо от повода и мястото, където те са организирани.

Чл. 10. Лекарят признава и защитава правата на своите пациенти така, както са посочени в Декларацията на Световната медицинска асоциация (Лисабон, 1981 г.) и се отнася с уважение към достойнството на човешката личност.

Чл. 11. Независимо от своята специалност, квалификация или ангажименти, лекарят е длъжен да оказва спешна помощ на всеки болен, чието здраве и живот се намират в непосредствена опасност.

Чл. 12. Лекарят може да откаже лечението и консултацията, когато е убеден, че между него и пациента липсва необходимото доверие или липсват условия за изпълнението на неговите професионални права и задължения. Това не се отнася до задълженията му да окаже медицинска помощ при спешни случаи.

Чл. 13. Всеки лекар в ежедневната си дейност се стреми да утвърждава собствения си и на съсловието авторитет, като дори извън рамките на професионалната си дейност се въздържа от постъпки и действия, които биха уронили честта или достойнството на лекарската професия.
...............

ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ ТУК


ТОВА САМО ПОЖЕЛАНИЕ ЛИ Е?...




Гласувай:
39



1. анонимен - от нас зависи
04.01.2011 22:19
да стане НОРМА!
можем да ги накараме!
цитирай
2. author4fun - За съжаление у нас всички закони се ...
04.01.2011 22:22
За съжаление у нас всички закони се пишат и преправят така, че да обслужват нечии интереси. Затова сме първенци по изменения и поправки във всички актове, издавани от законодателните органи. Затова и не ни работи системата. Нормите често си противоречат, взаимно се изключват, дават непрекъснато възможност за заобикаляне. Конкретен отговор на въпроса ти - да, само пожелание е, защото не ни стига обществено съзнание и гражданско общество, за да се изпълнява. А у нас, нещо, което не е тежко наказуемо, за съжаление, е неизпълнимо... Срамно, но факт. :(
цитирай
3. djgator - !!
04.01.2011 22:27
Това е начинът, мълчанието е равно на смърт!
цитирай
4. martito - author4fun,
04.01.2011 22:30
Ще ти отговоря с коментара на alexalex:
"от нас зависи
да стане НОРМА!
можем да ги накараме!"
цитирай
5. kass - martito
04.01.2011 22:35
Не знам дали трябва да ги НАКАРАМЕ или това трябва да върви ръка за ръка още с обучението... За жалост не само при лекарите, а и във всяка сфера на живота ни хоарата подминават писаните и неписаните професионални морални норми...
Чудесен пост martito, поздравления!
цитирай
6. martito - kass,
04.01.2011 22:42
Чудесно е написаното, нали? Жалкото е, че не съм го написала аз и не мога да го обявя за плод на въображението ми....
"Правилата на професионалната лекарска етика са задължителни за всеки лекар."
При лекарите не може да се играе на "правописни грешки", които лесно да изтриеш с гумичката, става въпрос за човешки животи..
цитирай
7. aziti - 1. alexalex - от нас зависи 04. 01 ...
05.01.2011 02:05
1. alexalex - от нас зависи
04.01 22:19
да стане НОРМА!
можем да ги накараме!

3. djgator - !!
04.01 22:27
Това е начинът, мълчанието е равно на смърт!
*****************************************

Съгласна съм и с двамата! Мълчанието е самоубийство - национално...


цитирай
8. bizcocho - "като поема отговорността за ...
05.01.2011 02:06
"като поема отговорността за това." - как? в какъв вид се изразява тази отговорност?
цитирай
9. vmir - Точно навреме, Мартито!
05.01.2011 04:38
За да покаже колко са се изкривили масовите представи у нас, щом от БЛС си позволиха искане на извинение за случая в Г. Оряховица, а председателят на комисията по етика ... да не казвам какво, защото е кощунство със самата идея за етика.
Смея да направя неприятната прогноза, че случаите на престъпна лекарска небрежност ще бъдат проблем още дълго време. Защото тава са навици и отношение, които човек не може да промени сам в себе си, докато не бъде заставен отвън, а най-подходящия начин е да бъде сменено ръководството с носители на друга представа за етиката.

За съжаление, няма изгледи БЛС да подаде оставка заради глупостите и подстрекателствата си в последните седмици. Редовите лекари също не изглеждат настроени да си сменят ръководството, като изглежда вярват, че политиката му е най-подходящата им защита. Което означава дългосрочно напрежение между лекувани и лекуващи.

Ох, как да те поздравя, като поводът не е за поздрави, а за съболезнования?
цитирай
10. vishnichka - Благодаря, че си сложила кодекса в блог.бг!!!
05.01.2011 07:35
Воймир №9,
Дано намерим баланса, защото това ще е един непростим конфликт в обществото, за което ще плащаме с човешки животи и ще ни повлече всички... Лекарската пофесия е най-благородното призвание, но ще става още по-сложно, че понякога е нужна и смелост, и риск, човешко е да се греши, не всичко опира до пари или знания... Иска се много повече, когато жизненоважни решения трябва да се взимат за секунди и тежестта е огромна... Опитвам се да огледам проблемите откъм всичките им страни, дано не се получи обратният ефект и дори можещите да бягат от интуицията си, и се моля ВСИЧКИ ние да сме разумни, а справедливостта да се въздава еднакво : както за виновните, така и за спасителите! Бог да ни пази!
цитирай
11. vmir - 10. vishnichka - Благодаря, че си сложила кодекса в блог.бг!!!
05.01.2011 09:02
vishnichka написа:
Воймир №9,
Дано намерим баланса, защото това ще е един непростим конфликт в обществото, за което ще плащаме с човешки животи и ще ни повлече всички... Лекарската пофесия е най-благородното призвание, но ще става още по-сложно, че понякога е нужна и смелост, и риск, човешко е да се греши, не всичко опира до пари или знания... Иска се много повече, когато жизненоважни решения трябва да се взимат за секунди и тежестта е огромна... Опитвам се да огледам проблемите откъм всичките им страни, дано не се получи обратният ефект и дори можещите да бягат от интуицията си, и се моля ВСИЧКИ ние да сме разумни, а справедливостта да се въздава еднакво : както за виновните, така и за спасителите! Бог да ни пази!


Отношението към болния е част от лечението и случая с Гергана показва ясно, че няма такова животно като добър лекар с лоша уста и отношение. Цинизмът е игнориране на етиката, и това няма как да не предизвика реални последствия.
цитирай
12. karambol5 - Поздрав, Мартито, за постинга !...
05.01.2011 09:36
Поздрав ,Мартито ,за постинга !
Това трябва да стане НОРМА ! И всеки лекар ,който реши ,че тов не го засяга да си търси друга работа !
цитирай
13. martito - Опитвам се, vishnichka, и аз да о...
05.01.2011 10:58
Опитвам се, vishnichka, и аз да огледам проблема от всички страни, затова и публикувах Кодекса. А и смятам, че трябва хората да са запознати с него. За лекарите - това трябва да водещо в работата им.
И съм съгласна с казаното от karambol5 - "всеки лекар ,който реши ,че тов не го засяга да си търси друга работа !"
цитирай
14. martito - "Срещу Маджунов е имало и п...
05.01.2011 11:06
"Срещу Маджунов е имало и предишни оплаквания за неетично отношение към пациентите и близките им, разказва шефът на ИСУЛ д-р Бойко Коруков.

"Каква е била причината да бъде сложено на операционната маса, при наличието на анамнестични данни от близките, това ще трябва медицинската комисия да установи", смята още Коруков."Този случай е непростим. Имам един син, една вечер го заболя коремчето. Сигурно съм преглеждал хиляди хора за апандисит, но цяла вечер не спах. Как се чувстват тези хора, умът не ми го побира... Ние ще искаме да си дадем един отговор на въпроса - защо едно дете идва на крака, а го върнахме на родителите в ковчег?", казва още началникът."

копирано от http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=647895

цитирай
15. анонимен - Има начин този кодекс да се превърне ...
05.01.2011 12:30
Има начин този кодекс да се превърне в норма както пише Карамбол и този начин е прост, но не е лесен:

Достатъчно е преди да посетим лекаря да потърсим внимателно информация за него (нея) и подробно да я прочетем. Ако се окаже, че съществува и най-малко съмнение относно професионализма, етиката и пр. на съответния лекар, насочваме вниманието си към друг лекар и така докато попаднем на правилния лекар.

Повярвайте, приятели, това ще бъде напълно достатъчно, за да отсеем сеното от плявата, защото липсата на пациенти пред дадена лекарска врата означава и липса на приходи, а съвременните ДКЦ-та и болници хич не са равнодушни към този параметър.

Към No.15: Абе, брато, виждайки каква тема се коментира днес специално в този блог, не те ли досрамя да спамиш?!
цитирай
16. 4aiotgluhar4e - Боже, колко хубаво звучи!
05.01.2011 12:51
И колко невероятно!
Подкрепям тезата, че от нас зависи да стане реалност - като си знаем правата и задълженията, като ги спазваме и като не прощаваме на нарушителите. И на държавата, която е най-големия нарушител.
цитирай
17. анонимен - Докато ние не скочим всички заедно ...
05.01.2011 13:26
Докато ние не скочим всички заедно срещу плевелите и убийците в лекарското съсловие,нито СРС-та,нито защитниците им,като проф.Миланов и депута д-р Евгени Желев ще изчистят името на ЛЕКРЯ.Ние сме тези,които трябва да унищожим опасния бацил.За да няма повече сълзи!На лекарите ще кажа: "Спрете повече да защитавате колегите си убийци,защото и вие ставате като тях!"
цитирай
18. анонимен - предложение до семейството и блогърите
05.01.2011 13:45
Крайно време е нещо да се промени. Четох призиви за физическа разправа с този мръсник маджунов. Може по-интелигентно и много по-полезно. Направете в интернет база данни за лекарите-мръсници. Там, който желае, неанонимно да си разказва историята. И всеки ще може да провери преди да тръгне за операция и болница.
цитирай
19. lubima - Крайно време е нещо да се промени. ...
05.01.2011 14:27
анонимен написа:
Крайно време е нещо да се промени. Четох призиви за физическа разправа с този мръсник маджунов. Може по-интелигентно и много по-полезно. Направете в интернет база данни за лекарите-мръсници. Там, който желае, неанонимно да си разказва историята. И всеки ще може да провери преди да тръгне за операция и болница.

подкрепям те анонимен 19! идеята е много добра!
цитирай
20. анонимен - пепа
05.01.2011 14:42
Незнам как ще се оправим .Българите сме загиващт народ...Но за съжаление българите погубват българи...,с лошите закони които се създават по поръчка,с назначенията на неподходящти хора на отговорни постове(по роднинска и приятелска линия),с това се създава групи"Недостигаеми",които правят каквото си пожелаят без да ги интересува мнението и последиците които предизвикват със своите действия...и отново цената е ЕДИН ДЕТСКИ ЖИВОТ...Не се ли обеденим няма да спасим България....
цитирай
21. анонимен - Мартичко,
05.01.2011 16:35
аз мисля,че ако въобще успеем да се обединим(в което се съмнявам)и подемем някакъв протест то той непременно ще дъде оглавен от най-големия предател.Хаха! Колко сме жалки за съжаление:)
цитирай
22. martito - А аз мисля, че вече се обединихме. И ...
05.01.2011 16:46
А аз мисля, че вече се обединихме. И ни обедини смъртта на едно дете.
За съжаление е фактът, че трябва някой да умре, за да се направи нещо... А аз вярвам, че ще се направи нещо.
цитирай
23. miaa - Благодаря ти за постинга, Marti...
05.01.2011 17:10
Благодаря ти за постинга, Martito!
Ужасна трагедия! Поклон пред светлата памет на Гери!
цитирай
24. injir - Марти, много хора вече починаха ...
05.01.2011 17:44
Марти, много хора вече починаха заради ,,небрежност,, или ,,грешки,,. Нещата сякаш не се променят... Става по-зле.
цитирай
25. kleotemida - Бог да се смили над душицата на това невинно детенце!
05.01.2011 18:09
А този Кодекс нищо не значи, откакто болниците са търговски дружества, а лекарите еднолични търговци....
цитирай
26. cefulesteven - Няма какво повече да добавя, мога ...
05.01.2011 18:53
Няма какво повече да добавя, мога само да изразя солидарност с написаното.
цитирай
27. анонимен - Айде още една кукувица, де дебне кой ...
05.01.2011 19:40
Айде още една кукувица, де дебне кой ще умре за да напише постинг
цитирай
28. malkiatprintz - Наистина е крайно време да започнем ...
06.01.2011 07:28
Наистина е крайно време да започнем да променяме нещата. В момента този текст е само пожелателно съчинение; за да стане кодекс, трябва да се прилага. Мисля, че може да се промени това положение, но само се надявам негодуванието, на което сме свидетели в блога да не е ден до пладне. Като за начало трябва всички да знаем, че ще ни трябва упорство и постоянство, а начини има и ще се намерят още. Поздрави, Мартито :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martito
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2851748
Постинги: 327
Коментари: 10487
Гласове: 37663