Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2011 13:17 - Пурко Завалийката
Автор: martito Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12706 Коментари: 46 Гласове:
65

Последна промяна: 04.02.2011 13:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Ентелегент си беше Пурко Завалийката. Ентелегент! От ей таквозинко - колкото две шепи - ентелегент си беше. Нищо че беше от село – култура извираше от него, та ум да ти зайде. Никогаш, ама никогаш не можеше да се случи Пурко да видиш с показалец в носа да си бърка. Не! Фино го прави той – с кутрето. И само с нокът – демек културно. Още по-дискретно пък ушите си почиства – пак с нокът, изящно закрил го с калпака си. Наедро пристъпяше, с изпънат гръб, гаче пет висшета назад го опъваха, а носът му все нагоре някъде сочеше. Извисоко гледаше на простолюдието, та и на пътя, по който стъпяше, та често се случваше да прецапа някоя локва и с кал да си налепи гърбината, че чак ушите. Ма на кого му пукаше за някаква си кал, кога го видеше как крак връз крак кръстоса, положи лакът на колянце и запуши цигарата си с два пръста, мигайки начесто на парцали от дима. Хайлайфът, казваше, тъй пушел.
    Сега, отде толкоз начетен се беше пръкнал Пурко, един Господ знаеше. Майка му и баща му прости хора си бяха, от село, ма на – Пурко ентелегент беше и компетенция по всичко. Ма па не беше Пурко скръндза някоя, не таеше културата само за себе си, ми щедро я раздаваше на съселяните си. Тъй например ако някой плюнеше на плочките, Пурко поглеждаше лошо плюналия, размахаше компетентно пръст и с поучителното „Гледай как се прави” плювваше и той на плочника и бърже си го размазваше с крак.
   Ма ха де – то кога е било доброто почетено? Тъй и с Пурко. Призна ли му някой просветител че е, м? Замисли ли се над думите му? Последва ли примера му, м? Благодари ли на Бога, че Пурко на тоз свят и сред тях неуките селяци? Не! Дори напротив – на подбив го взимаха, смееха му се или цъкаха начудено с езици, зяпаха го с най-глуповати те си физиономии и караха го с часове да им показва ту ентелегентската походка, ту как се перчем отмята, ту как да се незабележимо почешеш по… там, дето те сърби.
   Ма Пурко търпение имаше за милиони. Само едно не търпеше – грубото подсвиркване и подвикване на момите. Ми че така ли се мома ухажва, м? Не, разбира се! Обясняваше той на момците как жената да спечелят, а те само махваха с ръка и даже не го и слушаха. И понеже всички те, селяни прости, Пурко от немай къде се реши с мома една показно да им направи. Добре, ама тоз ден, когато го показнато нарочи – студен се случи и мома със свещ да търсиш – не можеш намери. Момците бяха почнали вече един друг да се ръчкат и на глас да се смеят, кога по пътя фустан женски се зададе. Проточи шия Пурко, та момата от шалове и шамия да познае. И позна я де. Къдра беше, Къдра Гътина. Понакриви се малко Пурко, че беше Къдра дебелшка и мъжка в сурата, не баш мома за ухажване, ма пък жена беше, па и я мине друга на тоя студ леден, я не.
   Та скочи пъргавата Пурко. Наплюнчи пръсти – веждите приглади, косата понароши – бухнала да е, мустака засука, грабна си калпака и право след Къдра. Момците селски след Пурко – нали на ухажване ентелегентско ще се учат.
   - Добра среща, госпожице ненагледна – зареди бодро Пурко след Къдра.
   Къдра се не спря. Ма пък и Пурко се не предава:
   - Възможно ли ще да е компаньон да съм Ви по пътя, прелестна?
   Тук Къдра явно вече схвана, че на нея говорят, та се запря и загледа свъсено и Пурко, и цялата сюрия съгледвачи след него. Имърмори си нещо неразбираемо под нос, па се изплю настрани, изгледа заплашително Пурко и пак по пътя си продължи. Тъй се случи обаче, че Пурко заплахата в погледа Къдрин не видя, ни па разбра, че гръб му е обърнала. Капата беше свалил Пурко, в поклон одве се бе превил, сладостни думи омайни да реди за Къдрините красивоцърни очи. И нали си е инетелегнт, па и старателен, та кажи-речи доземи чело бе опрял и кога тръгна де се изпрява, под фустаня Къдрин се оказа. Къдра рипна, подскочи. Пурко, дваж по-слисан, под фустаня съвсем се навря. С крясък и ритане силно с папуци Къдра някак от Пурко се отърва и търти да бяга надолу към дерето. Ма Пурко показно ухажващо имаше да си показва, та се след Къдра стрелна, ръката й да целува. Добре, ма то туй време, пусто да остане макар, нали е студено, отвред заледено, че като се подхлъзна оня ми ти Пурко, като гюле надолу по пътя се търкулна, Къдра настигна, фустаня й дръпна та по голи крака след себе си я повлече…
   Сега, що стана долу в дерето, много се не разбра, па и далечко беше – не се виждаше добре. Но всички видяха как Пурко бързешката и не по интелегентската по баира нагоре се заизскачва. Бузите му на червени длани пламтяха, мустакът му наполовина останал, а с калпака Пурко попиваше кръвта от носа и брадата и ядно редеше:
   - Простачка селска! И тез ученици и те! Ти си тръгнал да ги учиш, ухажване като по книга да им сторваш, акъл да им даваш, те... Ай да си живеят в селенията всички макар!
   И тъй направи Пурко - и на едно показно вече се не съгласи.

https://sites.google.com/site/gerihelps/




Гласувай:
65



Следващ постинг
Предишен постинг

1. karambol5 - КОрема ме заболя от смях :))))))...
04.02.2011 13:31
КОрема ме заболя от смях :))))))))))))))))))))
хихохохохохохохохохохохохохохоох
Ма такъв учител да имаш ;))))))))))))))))))))))))
Ай да си живеят в селянията :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Амаха....ти хора искаш да ги правиш всичките зяпачи , а оназ наслана селянка решила мощно кроше в теб да упражни :))))))))))))))))))))))))))))))
Та кат те занито да не мръднеш :))))))))))))))))))))))))
Горкия Пурко :)))))))))))))))))))))))
цитирай
2. martito - karambol5,
04.02.2011 13:38
Смееш се ти, смееш се, ма питаш ли го Пурко дали му е до смях, м?:))))))))))))))))
А че Къдра, че и целият отбор юнаци - ученици са селяни - спор няма!:))))))))))
И тъй им се пада - без показно ентелегентно да останат:))))))))))))))
цитирай
3. bizcocho - :))))))))))))))))
04.02.2011 13:42
:))))))))))))))))
цитирай
4. martito - bizcocho,
04.02.2011 13:54
Нахилотен до уши да е денят ти, та и почивните дни:))
цитирай
5. анонимен - Е, мъж не може да бъде "завалийка" :-))))))))))))
04.02.2011 17:16
Според речника на Найден Геров, завалийка е мома с много малки цици. Вярно си е завалийка. :-))))
цитирай
6. martito - katana,
04.02.2011 17:22
Хахахахахахаа:)))))))))))) Ти пък и ти сега на ентелегент Пурко името ли шму оспорваш, м?:)))))))))))))))) Па и то с речници некви, на некой си намерен Геров:))))))))))))))))))))))))
Горък и съвсем нещастен стана Пурко вече:))))))))))))))))))))))
цитирай
7. анонимен - Смей се ти.... :-)))))))))))))))))))))))
04.02.2011 17:36
martito написа:
Хахахахахахаа:)))))))))))) Ти пък и ти сега на ентелегент Пурко името ли шму оспорваш, м?:)))))))))))))))) Па и то с речници некви, на некой си намерен Геров:))))))))))))))))))))))))
Горък и съвсем нещастен стана Пурко вече:))))))))))))))))))))))

В старите речници има такива думи, че ще паднеш. Примерно, гьотферен....
Ако наречеш Станишев, гьотферен, ще те погледне закачливо...
цитирай
8. blagovestie - Прегръдки, слънце лъчезарно!
04.02.2011 18:04
Така е, стилът и висшия пилотаж все неразбрани остават... :)))
цитирай
9. анонимен - Мартичко,
04.02.2011 18:29
много ми хареса този пост и макар,че нищо не разбрах,го прочетох 2 пъти!Поздрави! Имаш моето плюсче:)
цитирай
10. martito - katana,
04.02.2011 18:51
Убедена съм, че си прав - имаме си богат език:))))
А по повод думите и тяхното значение - то и твоят никнейм звучи като котка, пък се оказва самурайски меч:)))))))))))))))
цитирай
11. martito - blagovestie,
04.02.2011 18:54
Абсолютно си права!
Само се пази от Пурко, че май нещо се засили благодарности да ти реди...;)))))
Усмивки:))
цитирай
12. martito - petef,
04.02.2011 18:57
:))))))))))))))))))))) Старателно момче си ти! Бравос! Па и щедро!
Ха дано блогърки като пчели на мед да ти се лепят:))))))))
цитирай
13. анонимен - Този Пурко е пропуснал някои уроци, ама иска да ги преподава...
04.02.2011 19:04
Много радостно е, че поне си е понесъл последствията.
Поздрави! :)))
цитирай
14. анонимен - Страхотен език си имаме. Богат, музикален
04.02.2011 19:10
martito написа:
Убедена съм, че си прав - имаме си богат език:))))
А по повод думите и тяхното значение - то и твоят никнейм звучи като котка, пък се оказва самурайски меч:)))))))))))))))

само дето, малко хора го познават и употребяват. Ама и ти си пасаш по назнайването ме. Комплименти. Абе, ако ти падне речника на Найден Геров копирай и чети. Ще паднеш.
цитирай
15. анонимен - Тъкмо се зарадвах на Пурко, и ме изкара анонимен
04.02.2011 19:19
Аз бях 13, но защо бях спешен, не знам.
цитирай
16. martito - katana,
04.02.2011 19:31
Ако ми попадне - обещавам да завра нос в речника найденгеровски и да се заливам от смях:))))
А ти попрочети за речниковата дейност на Иван Богоров:)) Неговите "гледобод" и "драснипални клечица" равни нямат;)))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
17. dorichela - Наденце,
04.02.2011 19:33
хахахахахахахаххаха, не не, спука ме от смях!!! :) Гушки! И поздрави на ентелегенцията! :)
цитирай
18. анонимен - Това е Балан :-)))
04.02.2011 19:39
martito написа:
Ако ми попадне - обещавам да завра нос в речника найденгеровски и да се заливам от смях:))))
А ти попрочети за речниковата дейност на Иван Богоров:)) Неговите "гледобод" и "драснипални клечица" равни нямат;)))))))))))))))))))))))))))))

Българският език на Балан е наистина невероятно свеж и смайващо изобретателен, невъзможно е да го наподобиш, можеш само да му се възхитиш. Ето един от най-добрите му образци.

През 1916 г. Балан прочел във вестниците, че е уволнен от университета. Изпълнен с възмущение, той изпратил писмо до министъра на просветата, в което четем следното:
Господин Министре,
В душесмут окосъзрех вещилище във вестопродавниците всекидневни, че е сторена изпъдица на самоличността ми от Вашето просветилище народно, поради негодие старешко. Това вля злимогорчило в душепокоя ми и ме подтикна към устопсувни матерни мръснословия. Защото ако ме окосъзрете ще заключите, че съм душесвеж, сърцемлад и в прекалено якотелесие. Никакво коленослабие и кръстонемощни поличби не са ме споходили. Храноглътните ми желания са като у новобрачни. Гълталището ми, коремието ми и продължаващите ги телесни добавки са в изправност. Сърцетупът ми е нормален, кръвопластът е естествен, а любощенски подсети непрестанни. При това младосърдие и якотелесие бива ли да ме подвергвате на изпъдица. С настоящето си буквописание Ви моля да не ме изпращате в пенсионно пустовремие, а и в бъднодневие да ме оставите на трудотворна занимавка.
Последна доплънка: Виж, ако става реч за проф. Влахов, той, макар че е в ергенски самолипс, изпадна в кръстонемощие и комай е в пълен угас на любощенските подсети. Ето защо неговата изпъдица е по-належаща.
Подпис: Ал. Балан
цитирай
19. martito - dorichela,
04.02.2011 19:48
Поздравяваме я! Най-ентелегентската:))))))))))))))))
цитирай
20. martito - katana,
04.02.2011 19:50
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
На тва му се вика чист български език:)))))))))))))))
И верно на Балан си беше драснипални клечицата:))))))))))) Ма гледобода държа, че е на Богоров:))))))))))
цитирай
21. анонимен - ама не споря
04.02.2011 19:52
martito написа:
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
На тва му се вика чист български език:)))))))))))))))
И верно на Балан си беше драснипални клечицата:))))))))))) Ма гледобода държа, че е на Богоров:))))))))))

цитирай
22. kleotemida - Благодарско ти за смеха! :)))
04.02.2011 20:47
Благодарско ти за смеха! :)))
цитирай
23. martito - katana,
04.02.2011 20:52
Че то с жена се не спори:))))))))))))))))))))))
цитирай
24. martito - kleotemida,
04.02.2011 20:53
Пак заповядай:))
цитирай
25. анонимен - пурko
04.02.2011 22:16
оби4ам 4удомир,не ми харесват имитаторите
цитирай
26. vmir - Дано този път градивната ми критика към Пурко
05.02.2011 13:05
да не излезе пак анонимна!

Иначе на Пурко - така му се пада!

Поздрави! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
27. pevetsa - Тъй де, я да се оправя кой, как може, ...
05.02.2011 13:15
Тъй де, я да се оправя кой, как може, то тез уроци, виж ко стана ...
Обаче, как ентелегентно и смъкна фустата, требе да го пробвам тоз номер, докат има лъзгало!
цитирай
28. author4fun - Евала! Така се смях, че чак сълзи ми ...
07.02.2011 09:20
Евала! Така се смях, че чак сълзи ми потекоха! Ентелегентно, обаче, сложих си ръка пред устата, да ми се не видят зъбите! ;))))))))))))))))))
цитирай
29. martito - vmir,
07.02.2011 10:17
Усмихната да ти е седмицата, vmir:)))
И поздравления - на третия път системата те пусна с коментар неанонимен:))))))))))
Аферим й!
:))))))))))))
цитирай
30. martito - pevetsa,
07.02.2011 10:19
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) И аз така като теб съм впечАтлена много от ентелегентното ухажващо смъкване на фустаня:)))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ма тя Къдра - селянка - кога да ти разбере, че ухажват я:))))))))))))))))))))))))))
Нахилена седмица:)))
цитирай
31. martito - author4fun,
07.02.2011 10:21
Ей, ма то това със слагането на ръката пред устата май не важало за хиленето - като че ли Пурко така го обЯсни, ма съм не сигурна де....;))))))))))))))))))
Нахилваща те седмица:))))))))))
цитирай
32. анонимен - малчо
08.02.2011 09:32
Много се смях, така да знаеш :)
Даже ще го нарисувам. Там- в дерето :) :) :)
цитирай
33. kosara2008 - ентелегентско си читем и току некой ми се изпречи, ай сиктир си рекох, дочитам си го и това си е:)))
08.02.2011 15:43
Пурко е това, чиляк извисеноентелегентен, зер ного са таквия кат него, чет немат и срама немат, се у полите ся врат:)))
ой ой ой, завалията не го бива да даскалува и да ухажува не го бива и мометата се не са му по нрава, тоа Пурко само да се петняви го бива и у облаците да се сопинья/за амъмногу ентелегентните това е дума дето дупка не прай и се обяснява кат - спъва/...;)

Мартичковеселушко, как можа тоз пурко да ти попадне у изобразителнцата, че ме пръснеш от смях и така кат непредена къделя ще ся тънтуркам понанадолнуто с тоз гласът ти меден, кавалски ...извива и рисува ли рисува ...умора няма...ех, ти талантче моененагледно, ашколсун!

цунгун и големо темане ти правам
цитирай
34. анонимен - За какво става въпрос тука?
08.02.2011 19:04
За какво става въпрос тука?
цитирай
35. анонимен - Най-много се смях когато откриха ...
08.02.2011 19:07
Най-много се смях когато откриха Пурко като паметник !:)
цитирай
36. ren - вай, вай - жертва станал завалата на ...
10.02.2011 12:50
вай, вай - жертва станал завалата на етикецията...тюх
цитирай
37. makont - Изобщо не е лесно да си
10.02.2011 17:20
Ентелегент на село, а? Все неразбран ще си останеш. Освен това, Пурко трябва да отработи някой работи, примерно да си чисти ушите с химикалката, а не с нокът, но трябва много да внимава след това да не си разбърка кафето с нея, ако евентуално няма бъркалка. Усмивки, Мартичко, ти умееш да развеселиш човек!
цитирай
38. анонимен - Неее!
11.02.2011 12:16
анонимен написа:
Най-много се смях когато откриха Пурко като паметник !:)

Най-смешно беше,когато злоядото прасе изгриза краката на селския казан! хахахаха!
цитирай
39. iliada3 - ОТНОВО МЕ РАЗВЕСЕЛИ!:)
16.02.2011 10:45
ПРОСТО Е ПОЛЕЗНО ДА СЕ ВЛИЗА РЕДОВНО В ТВОЯ БЛОГ ,ПРИЯТЕЛЧЕ!
ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
цитирай
40. анонимен - С големи букви се не пише. Иначе п...
21.02.2011 21:16
С големи букви се не пише.Иначе прилича като нарочно.
цитирай
41. анонимен - С големи букви се не пише. Иначе п...
21.02.2011 21:16
С големи букви се не пише.Иначе прилича като нарочно.
цитирай
42. анонимен - С големи букви се не пише. Иначе п...
21.02.2011 21:17
С големи букви се не пише.Иначе прилича като нарочно.
цитирай
43. iliada3 - Усмихна ме за "Лека нощ" мила!
01.03.2011 00:28
удесна историйка си сътворила!
Поздрави!
цитирай
44. анонимен - Усмихна ли те?А така!Направо е У...
02.03.2011 10:10
Усмихна ли те?А така!Направо е Удесна! :)
цитирай
45. iliada - Честит празник,приятелко!
03.03.2011 09:26
Честит празник и на "добронамерения" анонимен!
цитирай
46. анонимен - ан 44 - Благодаря ти Илиада!
04.03.2011 14:34
iliada написа:
Честит празник и на "добронамерения" анонимен!


нищо не е така,както изглежда :)
и с кавички и без кавички
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martito
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2844447
Постинги: 327
Коментари: 10487
Гласове: 37662