Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2008 10:59 - Де ремонт, де!...
Автор: martito Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1197 Коментари: 4 Гласове:
0



   Който смята, че живота е най-ужасното нещо, което може да му се случи на този свят, значи не знае какво значи да правиш ремонт. А и как да знаеш – то тепърва се научава, особено пък ако къщни промени не са правени от много години. А такъв стана проклетият му живот, че трябва от всичко да отбираме, малко от малко. Не всеки е строител, а и не е задължително да бъде, но рано или късно ни се налага да се сблъскаме с теракота, с гипсокартон, окачени тавани, стъклопоставяне, градене, лепене, шпакловки, замазки....

  Погледнато от друг ъгъл ремонтът си има и своите предимства – всичко е добре разхвърляно и не се налага да се чисти изветно време; а когато се започне чистенето – всичко се почиства из основи; всичко е свежо, новичко... Ама докато се стигне до там...

  Преди всичко се пригответе за много поп фолк. Ремонтите вече не се правят с Лили Иванова – това е положението!

  Нещо много важно - много е опасно, ако нямаш братовчедка в съседния апартамент или ако съседката отсреща не е усложлива и си живее спокойно, без да я е еня къде ще си струпа багажа ремонтиращото семейство. Но преди всичко е важен майсторът. Истинско предизвикателство е на  какъв майстор ще попаднеш. Мале мила ако майсторът ви е някой стеснителен човек, т.е. не може да ходи в чужди тоалетни - направо е вълшебство! Особено ако го хване щастливата рядкост! А ако пък е някой висококомпетентен и през минута-две ви рецитира някоя известна поговорка, доказана от пребогатия му житейски опит, припушва през час и си прави почивки на всеки двадесет минути за (само!) двадесет минути, значи сте улучили в десятката. Но иначе пък услужлив -  дава без пари мъдри съвети и увещания в успех  - дет` се казва гаранция дава! 

  И нека започнем от банята, защото тя най-трудно се прави, а и най-дълго. А за майстора може да отнеме и малко, и много време в зависимост от настроението му и доколко му е натоварена главата от предната вечер. И да знаете - от личен опит – не се впускайте да му правите кафе – при всички положения няма да угодите на вкуса му и ще ви се наложи да изслушате една дълга лекция за кафето, за техниката му на правене или за каквото там било. А през това време банята си стои и чака майстора си. За храна също не си правете труда – защото на маса бързо се сяда, ала мъчно се става. А започне ли се лепенето на плочките, да видите какво става – все липсва материал, все нещо ще трябва да се купува допълнително – иначе майсторът е на „ти” с математиката. А лошото е, че няма накъде – тръгваш и купуваш, че ако трябва и песен ще запееш. Пък и то само плочките да бяха.... Ами умивалник, ами батерии, ами лепило, ами тръби, ами...., и бог знае какво още ще изникне пътьом. Ха де – де пусто желание да правиш модерна баня!... Брех пък ако знаете какви дебати ще се развихрят за тавана на банята – майсторът каже едно, вие искате друго, жена ви е подочула от приятелки трето... И се започне една: „От туй по-хубаво няма!”, „Ти много знаеш какво искаш!”, „ Откога пък стана толкова голям майстор!”... А от опит, да знаете – жената ще се наложи, при всички положения.

   И колкото повече ви уверява майсторът, че всичко ще бъде наред, да не се притеснявате излишно, толкова по не му вярвайте. От друга страна не е стратегически изгодно за вас  да обръщате гръб на майстора, да му се сърдите или пък непрекъснато да го овиквате, особено ако вече е нает за работата и вие сте направили огромната грешка да му платите предварително. Нямате си и на понятие колко бързо той може да стане „баш майстор” и да ви сложи шапката!  Вие както искате го разбирайте, но повярвайте ми, майсторите са доста докачливо племе и здравата се поддържат! А това хич не е за пренебрегване!

  Между другото колкото и да ви ядосва майсторът – опитайте се да не се поддавате на емоциите – възможно е някоя негова идея да ви допадне или да ви насочи към друга – по-добра. Все пак нищо не се знае.

   Хъката-мъката банята ще я нагласите – одисеята ви не свършва до нея. Същото се  започва и за другите стаи. И там майстори -  компетентни до безбожие, и там дебати, и там нерви, пари и работа, работа...

 След всичко казано дотук мога да ви кажа, че най-изгодният вариант за вас е майсторът да ви е приятел, съпруг или някаква друга близка роднина, а най-добре е това да сте самият вие. Не по-малко важно е вие самите да искате да правите ремонт, иначе насила хубост не става, както казва нашият майстор...

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. fubar - В десятката
12.08.2008 09:30
Хубаво е поне веднъж в живота си човек да мине през този малък АД наречен "основен ремонт" на жилището.

В момента минавам през този АД, за момента сме на дограми и входна врата, после започва 2ри кръг на ада - БАНЯТА...
цитирай
2. martito - :) А той определено е АД:) Стискам ти ...
12.08.2008 09:36
:) А той определено е АД:) Стискам ти палци.... за много търпение;)
Поздрави!
цитирай
3. net - ХА-ХА Аз му викам "майстор"
22.08.2008 09:55
Ад ли? Не сте виждали ада! 11 часа сутринта -Заспал майстор край кофа със забъркан теракол. Мистрията вътре и те може да се извади, защото се е втвърдило всичко. И на следващият ден излизайки от летаргията се ядасвя, защо сме го будили- Не сме ли видяли, колко е уморен и че вече е време да му се плати. /Изключвам пиперлиите/ Но поне мога да не му призная: нивелацията му е перфектна. Колко ли пъти е губил равновесие преди да я направи?
А следващият - правило на всички самозванци- хвалби, на кой какво правил и всеки ден по два часа работа и 1 час пиене на раикика. Ппостави 4 пръста дебел слой теракол и залепи фаянса, направи обратен наклон на теракота и сега се чудя, ако почна да я ползвам по предназначение тази баня, дали не трябва да викам от министерството на Етем с помпите да изпомпват.

Аз му викам "майсторе", той ми вика "чорбаджи", А после ни аз чорбаджия, ни той майстор

Успех на всички чорбаджии!
Единственото решение, май е да си майстор-чорбаджия.
цитирай
4. martito - :))))))))))))))) Абе майсто...
22.08.2008 10:58
:)))))))))))))))
Абе майсторите са прекрасни хора, стига да не ти влизат в къщата;))
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martito
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2856905
Постинги: 327
Коментари: 10487
Гласове: 37663