Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2013 12:04 - Смачнего!
Автор: martito Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3601 Коментари: 13 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Случвало ли ви се е непознат мъж, тъй както ви гледа, така и да скочи вафлите и бисквитките си да споделя с вас, м? Щото и други случаи има – да те споходи късметя, някой свойската да те нагушка и дорде после не изпуща ръката ти, плътно прилепена до сърцето му и дорде с любовен плам те гледа в очите, да си мляска лакомата две вафли наведнъж, та ушите му да плющят, ма грам да се не сети да предложи поне хапка. Не че до тая хапка си останал, не че и би приел предложението, ма не е там работата. В жестът е работата.
    А това мъж да сподели сладкиш с жена, не е малка работа. Че и по-голямото парче от вафлата си да даде. Па на всичкото отгоре да се случи хубавец, висок, строен, русоляв, с едни ми ти сини, сини очи, сякаш морето събрал в тях – как да не приемеш предложеното парче вафла, м? Че то на всичкото отгоре и по-голямото е! Дет` викаше баба – сподели ли мъж с теб вафлата си – дръж го и не пускай! Те така и направих! Или поне такива намеренията ми бяха. Ама то кога късметът ми е бил пълен, питам аз! Кога? Да вземе, моля ви се, момъкът поляк да се пръкне, ма от тия, дето речниковият им запас от руски и английски се състои от десетина думи! Е, айде – плюс-минус някоя и друга дума на български…
   Говоря ли говоря аз – и на английски само, и на руски, и на българо-руско-английски! Нет! Nothing! Nada!
   Скръб, мъка и безпомощност на кутийки и запетайки чуждоезични… Чувствах се като рицар без копие, без кон, доспехи и Дулсинея…
   А хубавецът стои насреща ми, гледа ме жадно и на свой ред думи омайващи ми реди, ама по полскому. И аз, верно, омаяно го гледам, щот всичките ми знания по полски се свеждат до „Чешч”, „Джен добрый”, „Добрая ноц” и „Джинкуя” /без значение как ви звучи последната дума, означава най-обикновено „Благодаря”/. Наострям слух, напрягам сивите клетки – ма файда – йок! Кой ти да ме светне, братко, че един ден полския ще ми потрябва, та да се бях постарала да го понауча в университета. На ти сега – хили се като малоумна, гледай безпомощно и грустно като напъдено гладно пале и преглъщай яда си. Не че на момъкът по му е лесно – не! Напъва се и той, мъчи се аха-аха някоя дума на английски или руски да роди, и хоп – тя пак на полски излезе из устата му. Тюх, да му се не види и късмета му с късмет полски!
   Много се мъчих, признавам си – ха дано разумея нещо, и жестове вкарах, и мимики, та ха дано разговор завържем, ама то като не става, не става и това си е. Отказах се! Останах на глуповато хилене и неразбиращо зяпане на хубавия младеж. А той! Е, той не се предаде! Говори ми, обяснява ми се на полски, та пушек се вдига. Скала да беше на мое място, щеше не само да разбере, ами и да проговори на полски, ама то кога с хората съм била, че със скалите ли. 
   На четвъртия ден, идва с преводач. „Маил” изрече преводачът и аз разумях, най-после! Алелуя! Дадох си я. Не че полза някаква, ма какво да го правя – толкоз пот и сили потроши човекът на полски да го схвана, аз сега за един ми ти „маил” ли ще се скръндзя. Момъкът блажено ухилен, а преводачът без заобикалки ми обяснява как ще да ни е комуникацията. И, моля ви се, не изглупявайте като мен, не си мислете, че с рисуване ще се заемате – не! Аз да съм пишела на английски, пък момъкът щял да ми отговаря на полски! А! – рекох си - Е те на пощата веке ке се разумем!
   Да му се не видят и споделените бисквитки макар! 

      
*смачнего – добър апетит




Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmir - Е, пак е нещо.
15.09.2013 12:16
Дано само да не ти се наложи да пишеш на уж полски, а той да ти отговаря на уж английски. :)
цитирай
2. martito - vmir,
15.09.2013 12:53
Нещо си е я!:))))))))))) А комуникацията....затлачена работа ще да е и на уж полски, и на уж какъвто и да е друг език:))))))))
цитирай
3. karambol5 - :))))))))))))))) хихихихихих...
15.09.2013 13:31
:))))))))))))))) хихихихихихихих .... знам защо сънувах Мадарския конник ;))))))))))
Божеее..... и скали и че и коне и Дулсинеи ....превеждал съм от и на полски :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
ПОздравления , Мартичко :))))
Смачнего!
цитирай
4. martito - karambol5,
15.09.2013 15:28
Смачнего да ми е!:))))))))))))))) И хубаво преводачси го давал насън, ма наяве де беше - три деня се пържих в собствен сос на незнание по полски:)))))))))))))))))))
цитирай
5. karambol5 - :))))))))) Ама пък виж за какъв х...
15.09.2013 16:51
:))))))))) Ама пък виж за какъв хубавец си го правила :))))))))))
Имам подозренията , че си е заслужавало :)))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
6. makont - Мартичко, мен ако питаш да се бяха концентрирали
16.09.2013 16:41
връз яденето на вафли. Сманчегото, гледам им е добро, те нещата сами ще се наредят. Едно време първобитните хора само са мучали, пък каква любов, какво чудо си е имало и дечица са се раждали. Усмивки и много хубава седмица.
цитирай
7. martito - karambol5,
17.09.2013 09:01
:)))))))))))))) Абеее.... какво да ти кажа... заслужаваше ли си, не ли - все тая, само дето някакси оставам си на бонбонки... и не ги заменям за вафли! Вече!:))))))))))))))
цитирай
8. martito - makont,
17.09.2013 09:05
:)))))))))))))))))))))) Кефиш ме - оптимист винаги! Дори и в тази отчаяно-чуждоезична ситуация:))))))))))))))))
До уши ухилена седмица да имаш! Гушки и нагалванчета за приятелчетата на четири лапи:))
цитирай
9. hel - Що ли ни е да знаем чужди езици? Носи ...
17.09.2013 15:45
Що ли ни е да знаем чужди езици? Носи си таблета и гугъл преводача и всичко ще е наред. Така, де!
цитирай
10. martito - hel,
19.09.2013 08:48
Те така, де! Ма "ви-фи-то" /както се изказа един друг "полиглотин"/ го нема навсякъде:)))))))) Па и по всяко време;)) Ма ... шсе намери начин, де... все някак..;))
цитирай
11. mydecember - "хубавец, висок, строен, ...
23.09.2013 14:36
"хубавец, висок, строен, русоляв, с едни ми ти сини, сини очи, сякаш морето събрал в тях"
заради един ТОЧНО такъв Йохан Холандски чак учебник си купих на съответния език :)
ама кратко беше лятото, пък и той английски поназнайваше :)
цитирай
12. mvls - Хей, Мартито, колко е хубаво, че пак ...
18.10.2013 05:10
Хей, Мартито, колко е хубаво, че пак се появи! А за преводите не се притеснявай. По този повод ще ти кажа един любим виц.
Хванал се на бас българинът с един английски лорд за една кола Форд. Българинът твърдял, че лордът няма да успее да научи един шоп да говори английски. Лордът бил сигурен в обратното. Обзаложили се и лордът взел нашия шоп при себе си. Минало доста време и никакво известие нито от лорда, нито от шопа. По някое време обаче българинът получил бележка със следното съдържание: "Ела да си вземеш шопо и Фордо. Лордо."
Е, твоят случай е по-различен, ама както казват англичаните: if there is a will, there is a way. Успех с полския и е чудесно пак да ти четем веселите разкази.
цитирай
13. andi2 - мдаааааааааа
25.10.2013 14:11
това юе ти е доста трудно да го преведеш :))))

явно системата не поддържа екзотични езици
Здраве да е
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: martito
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2856514
Постинги: 327
Коментари: 10487
Гласове: 37663